L'Escola de Bosc : un referent pioner a la transició nutricional moderna a Catalunya
Garrabou, Ramon, 1937- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)
Cussó i Segura, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)

Data: 2004
Resum: L'objectiu principal de l'article és intentar contestar a la pregunta sobre si a inicis del segle XX s'observen canvis significatius en el sistema alimentari catala que permetin situar-lo en les primeres etapes d'una transició alimentaria moderna, o bé si, com sovint s'argumenta, les continuitats serien el seu principal tret. Partim d'una noció de transició nutricional com la que formulen SMIL (2003) i altres autors en considerar que des del s. XK s'haurien iniciat profundes transformacions dels sistemes alimentaris preindustrials que es traduirien en un increment significatiu del subministrament d'aliments per habitant, canvis en la composició de la dieta, amb el fet més destacat d'un creixent consum d'aliments d'origen animal i de sucre, la simultania reducció de la ingesta d'hidrats de carboni, es a dir, de cereals, fecules i llegums, i la incorporació de fruites i verdures.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Document: Article ; Versió publicada
Matèria: Infants ; Història ; Nutrició ; S.XIX-XX ; Catalunya ; Nutrición infantil ; Siglos XIX y XX
Publicat a: Estudis d'història agrària, Núm. 17 (2004) , p. 497-512, ISSN 0210-4830

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/EHA/article/view/102993


16 p, 489.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2013-07-10, darrera modificació el 2022-01-30



   Favorit i Compartir