Google Scholar: cites
¿Existen las competencias transversales?
Rey, Bernard (Université Libre de Bruxelles)

Data: 2000
Resum: ¿Por qué la idea de competencias «transdisciplinares» está tan presente en el discurso pedagógico actual? ¿Por qué nos empeñamos en encontrar unas competencias que sean «tranversales» a las disciplinas escolares? Es probable que esta nueva noción aporte una respuesta a un problema muy antiguo: el problema de saber para qué sirve lo que se aprende en la escuela. Dado que, aparte de algunas habilidades fundamentales como saber leer y saber contar, las competencias propias de las disciplinas escolares parecen tener poca utilidad práctica cuando se sale de ésta. Pero todos los profesores creen que las competencias, aunque no son útiles durante la vida, contribuyen a formar a los jóvenes, y que a través de éstas se desarrollan las competencias más generales que podrán aplicar en su vida personal, profesional y social. De aquí surge la idea de competencias transversales. Conviene insistir en el papel de estas competencias en la preparación para la vida profesional, puesto que hoy en día el imperativo de preparar para la movilidad impone no ya la adquisición de los saber hacer especializados sino de competencias adaptativas. Este interés por las competencias transversales no dispensa de identificarlas y de precisar en qué consisten. Esto es lo que debemos hacer.
Resum: Per què la idea de competències «transdisciplinars» és tan present en el discurs pedagògic actual? Per què ens capfiquem a trobar unes competències que siguin «transversals» a les disciplines escolars? És probable que aquesta nova noció aporti una resposta a un problema molt antic: el problema de saber per què serveix allò que s'aprèn a l'escola. Donat que a part d'algunes habilitats fonamentals com saber llegir i saber comptar, les competències pròpies de les disciplines escolars semblen tenir poca utilitat pràctica quan es surt d'aquesta. Però tots els professors creuen que les competències, tot i que la majoria no són útils durant la vida, contribueixen a formar els joves, i que són el mitjà per a desenvolupar les competències més generals que aquest mateix jovent prodra aplicar en la seva vida personal, professional i social. D'aquí la idea de competències que siguin transversals a les disciplines. A més, convé insistir en el paper d'aquest coneixement per a la preparació per a la vida professional, ja que avui l'imperatiu de preparar per a la mobilitat demana l'adquisició, no únicament d'habilitats específiques, sinó també de competències flexibles. Però aquest interès per les transversals no impedeix identidifar-los i precisar en què consisteixen. Això és, doncs, el que ara intentarem fer.
Resum: Why is the idea of «crossdisciplinar» competences so present in the contemporary pedagogical discourse? Why do we keep on trying to find competences that must be «trans-versal» to school disciplines? It is probable that this new notion will bring an answer to an ancient problem: the problem of knowing what is the knowledge learnt at school for. It seems that, apart from knowing how to read or to count, the competences from school are not useful once you leave it. Most teachers believe that competences contribute to train, to shape youngsters, although they are not useful for life. Furthermore, they believe that through those competences some wider and more general competences are built and these will be useful for their personal, social and professional life. Therefore the idea of competences being transversal to subjects. It is important to emphasize the role that those competences play on the preparation for professional life because of nowadays imperative of training for mobility, which demands adaptative competences rather than specialized, as it used to.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Educar, N. 26 (2000) , p. 9-17, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/20724
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v26-rey-3
DOI: 10.5565/rev/educar.270


9 p, 33.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2006-03-13, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir