Google Scholar: cites
Atapuerca y el Museo de la Evolución Humana. Historia de un modelo de difusión del patrimonio
Alonso Alcalde, Rodrigo (Museo de la Evolución Humana (Burgos))
Martín Nájera, Aurora (Museo de la Evolución Humana (Burgos))

Títol variant: Atapuerca i el Museu de l'Evolució Humana. Història d'un model de difusió del patrimoni
Títol variant: Atapuerca and the Museo de la Evolución Humana : story of a model for heritage
Data: 2013
Resum: El proyecto de investigación en los yacimientos pleistocenos de la sierra de Atapuerca comenzó en 1978, de la mano de Emiliano Aguirre. A partir de la década de 1990, la Junta de Castilla y León (JCyL) desarrolló todo un programa de infraestructuras para proteger los yacimientos y para adecuarlos a la visita del público. Paralelamente, el Equipo de Investigación de Atapuerca comenzó una estrategia divulgativa para dar a conocer a la sociedad los resultados derivados de las investigaciones en estos yacimientos. Con estas dos acciones, Atapuerca ha conseguido posicionarse a nivel internacional como un referente y ha sido pionera en aunar la divulgación científica con el turismo cultural. Dentro de las infraestructuras realizadas por la JCyL, destaca el Museo de la Evolución Humana (MEH) de Burgos. Inaugurado en 2010, surge como un centro museístico interdisciplinario, en el que la divulgación y la didáctica de estos conocimientos es objetivo prioritario, aunque no único, ya que como cabecera del Sistema Atapuerca, Cultura de la Evolución, aúna fines culturales, sociales y económicos en un espacio cultural, en base a dos ejes patrimoniales excepcionales: el MEH, espacio cultural y divulgativo sobre el origen y la evolución de nuestra especie, y la sierra de Atapuerca, territorio científico único por los extraordinarios descubrimientos arqueológicos y paleontológicos.
Resum: El projecte d'investigació als jaciments pleistocens de la serra d'Atapuerca s'inicià el 1978 per part d'Emiliano Aguirre. A partir de la dècada de 1990, la Junta de Castella i Lleó (JCyL) desenvolupà un programa d'infraestructures per protegir jaciments i adequar-los a les visites. Paral·lelament, l'equip d'investigació d'Atapuerca començà una estratègia divulgativa per donar a conèixer a la societat els resultats derivats de la investigació en aquests jaciments. Amb aquestes dues accions, Atapuerca ha aconseguit posicionar-se com un referent a nivell internacional, de manera que ha arribat a ser un dels pioners a combinar la divulgació científica amb el turisme cultural. Dintre de les infraestructures realitzades per la JcyL, destaca el Museu de l'Evolució Humana (MEH) de Burgos. Inaugurat l'any 2010, sorgeix com un centre museístic pluridisciplinari en què la divulgació i la didàctica d'aquests jaciments és un objectiu prioritari, tot i que no l'únic, ja que, com a capçalera del Sistema Atapuerca, Cultura de l'Evolució, ofereix finalitats culturals, socials i econòmiques en un espai cultural en base a dos eixos patrimonials excepcionals: el MEH, espai cultural y divulgatiu sobre l'origen i l'evolució de la nostra espècie, i la serra d'Atapuerca, territori científic únic pels extraordinaris descobriments arqueològics i paleontològics.
Resum: The Research Project conducted in the Pleistocene sites of Sierra de Atapuerca began in 1978, directed by Emiliano Aguirre. From the 90s, the Regional Government (Junta de Castilla y León (JCyL) developed a program of infrastructures aimed at protecting the site and enable general public visits. In parallel, the Atapuerca Reseach Team began a disseminative strategy in order to publish the investigations' results. Thanks to both initiatives, Atapuerca constitutes nowadays an international model, being pioneer on joining scientific dissemination and cultural tourism. Within the infrastructures made by JCyL, it should be remarked the Museum of Human Evolution (MEH) in Burgos, inaugurated in 2010, a multidisciplinary centre, in which dissemination and didactics are priority objectives. At the same time, the Museum, understood as head of the Sistema Atapuerca, Cultura de la Evolución, joins cultural, social and economic aims in a Cultural Space, in base on two exceptional heritage axes: the MEH, cultural and disseminative space tackling the origin and evolution of our species, and the Sierra of Atapuerca, unique scientific territory due to its outstanding archaeological and paleontological discoveries.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Sistema Atapuerca ; Museo de la Evolución Humana ; Divulgación ; Turismo cultural ; Museu de l'Evolució Humana ; Divulgació ; Turisme cultural ; Museum of Human Evolution ; Dissemination ; Cultural tourism
Publicat a: Treballs d'arqueologia, Núm. 19 (2013) , p. 27-40, ISSN 2339-6490

Adreça original: https://revistes.uab.cat/treballsarqueologia/article/view/v19-alsonso-martin
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/TreballsArqueologia/article/view/270303
DOI: 10.5565/rev/tda.2


14 p, 736.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Treballs d'arqueologia
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2013-11-18, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir