El debat sobre la conciliació ocupació-família dins el marc de la Unió Europea
Brullet, Cristina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)

Data: 2000
Resum: L'objectiu de l'article és discutir algunes de les mesures, proposades per diverses directrius de la Unió Europea, que busquen facilitar la conciliació entre la vida famíliar i la vida laboral de les persones adultes. Es constata, primer, que la implementació d'aquestes mesures és molt desigual i amb orientacions ideològiques molt diferents als diversos països de la Unió, i es revisa el concepte de treball, implícit en algunes d'aquestes justificacions. Després d'una descripció de les diverses modalitats d'ajustament ocupació-família a Europa, queda clar que les polítiques dites de conciliació poden ser utilitzades tant per frenar els actuals processos de canvi en les relacions de gènere i familiars com per donar-los suport. En tercer lloc, es discuteix que l'actual flexibilització del mercat de treball i el treball remunerat a temps parcial responguin a interessos familiars. La problemàtica de fons que es debat i la pregunta de la qual deriva la discussió és la següent: Atès que les dones han anat dedicant més espais i més temps de la seva vida quotidiana al treball remunerat, sembla de justícia equitativa que deixin espais i temps del treball domèstic-familiar. Però, qui ha d'ocupar aquest espai i aquest temps? El mercat?, l'Estat?, els homes del grup familiar?, els parents?, el sector del voluntariat?.
Resum: El objetivo del artículo es discutir algunas de las medidas políticas, propuestas en distintas directivas de la Unión Europea, que buscan facilitar la conciliación entre la vida laboral y la vida familiar. Se constata, primero, que la implementación de estas medidas es muy desigual y que ello se hace desde orientaciones ideológicas muy diferentes en los países de la Unión, y se revisa el concepto de trabajo, implícito en algunas de sus justificaciones. Tras una descripción de las distintas modalidades de conciliación ocupación-familia en Europa, queda claro que las políticas llamadas de conciliación pueden ser utilizadas tanto para frenar los actuales procesos de cambio en las relaciones de género y familiares como para darles apoyo. En tercer lugar, se discute que la actual flexibilización del mercado de trabajo y la jornada a tiempo parcial respondan a intereses familiares. La problemática de fondo y la pregunta que promueven la discusión son: Dado que las mujeres están dedicando más espacios y tiempos de su vida cotidiana al trabajo remunerado, parece ser de justicia equitativa que dejen espacios y tiempos del trabajo doméstico familiar. Pero, ¿quién debe ocupar estos espacios y tiempos de trabajo de asistencia y cuidado a las personas del grupo familiar? ¿El mercado? ¿El Estado? ¿Los hombres dentro de su grupo familiar? ¿Los parientes próximos? ¿El voluntariado?.
Resum: The object of the article is to discuss some of the policies, recommended by the European Union, regarding the reconciliation between family life and work. Firstly, we find that the implementation of these measures has been made from very different ideological orientations in the various European countries. Furthermore, we discuss the concept of «work» used in many of the justifications for the reconciliation policies. After a description of the different work-family reconciliation schemes in Europe, it is clear that these policies can be used either to slow down the present process of change in the sex and family relationships, or to support it. Thirdly, we discuss in depth the concrete measures towards a labour market flexibility and part-time work; considering that these measures are in favour of the reconciliation between one's family life and one's job, in reality they are supporting other interests. The central issue in this debate and the question to be discussed is the following: given that women are dedicating more space and time of their daily life to salaried work, it seems just that they let go some space and time of domestic-family work. However who is going to fill this space and time?: the private service market? the state? the men in their family group? or, the voluntary sector?.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; Versió publicada
Matèria: Igualtat entre els sexes ; Conciliació laboral
Publicat a: Revista catalana de sociologia, Num. 12 (Juliol 2000) , p. 155-185, ISSN 2013-5149

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/RevistaSociologia/article/view/222313


31 p, 111.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2013-12-13, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir