L'estructura agrària de les explotacions pirinenques
Tulla i Pujol, Antoni F., 1945- , (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 1988
Resum: Les activités agraires constituent la base économique et sociale des aires de montagne tant par son importance historique que par le poids relatif par rapport a l'emploi ou à l'usage du sol utile. L'intégration de ces pays des Pyrénées dans l'économie de la Catalogne, et actuellement de la Communauté Economique Européenne, a entrainé la marginalité de son agriculture et un intense processus migratoire qui s'est accentué pendant le période 1959-1975. Malgré la faiblesse structurelle il existe des possibilités d'amélioration dans certaines exploitations agraires et dans certaines activités plus que dans d'autres. L'analyse de l'elevage de vaches de lait montre que le bénéfice net de chaque unité de travail est en dessous du SMIC. Malgré cela si on améliorait le type de noumture et les moyens d'exploitation on pourrait stimuler une partie des fermes de l'aire étudiée. En partant de l'information obtenue dans une enqutte dans 298 exploitations on a élaboré une typologie a base multivariante a traven de l'Analyse des Composantes Principales. La différentation entre vallée et montagne ainsi que la dimension et le niveau de rente obtenu apparaissent comme étant les indicateurs les plus représentatifs. Le résultat final permet d'affirmer que les explotations moyennes del la vallée et les exploitations «dynamiques» de montagne, caractérisées par una haut niveau de mécanisation et un esprit innovateur, sont les plus avantatgées face au futur.
Resum: The agrarian activities are the economic and social basis of mountainous areas these activities have a tradicional importance and also a significant role in employment and land use. The integration of Pyrenees areas in the Catalan economy and in C. E. E. has led to a high marginality of their agriculture and to a high emigration, especially during the 1959-1975 period. In spite of their structural weakness there are still some possibilities of improvement in some fams and in some activities. The analysis of cattle raising for dairy products shows that net profit per work unit is lower than average minimum salary. Nevertheless, if the feeding and the farming techniques improved, an important percentatge of farms could be profitable. Using the information from a survey of 298 farms, a multivariant typology has been created through the analysis of principal components. The difference between valley and mountain together with the level of income are the most representative indicators. As a conclusion the author states that middle-sized farms in the valleys and some «dynamic» farms in the mountains, based on a high mechanization and innovative spirit, will be the most outstanding in the future.
Resum: Las actividades agrarias constituyen la base economica y social de las areas de montaña, tanto por su importancia historica como por el peso relativo en el momento presente en relacion al empleo o al uso del suelo Útil. La integracion de estas comarcas del Pirineo en la economia de Catalunya, y actualmente de la C. E. E. , ha generado una marginalidad de su agricultura y un fuerte proceso ernigratorio que se ha acentuado durante el periodo 1959-1975. A pesar de su debilidad estructural existen posibilidades de mejora en algunas explotaciones agrarias y en algunas actividades mas que en otras. El analisis de la ganadena de vacuno de leche pone en evidencia que el beneficio neto imputable a cada unidad de trabajo esta por debajo del salari0 minimo interprofesional. Sin embargo, si se mejorara el tipo de alimentacion y la forma de explotación podria promocionarse una parte de las fincas del area estudiada. A partir de la infomacion obtenida en una encuesta a 298 explotaciones se ha configurado una tipologia de base multivariante a través del Analisis de Componentes Principales. La diferenciacion entre valle y montaña asi como la dimension y el nivel de renta conseguido aparecen como los indicadores mas representatives. El resultado final permite asegurar que las explotaciones medianas del valle y las explotaciones «dinamicas» de montaña caracterizadas por una alta mecanización y espiritu innovador son las mas aventajadas de cara al futuro.
Resum: Les activitats agranes constitueixen la base econòmica i social de les Brees de muntanya, tant per la seva importància històrica com pel seu pes relatiu actual en relació amb les ofertes de treball i amb l'ús del sol útil. La integració d'aquestes comarques del Pirineu en l'economia de Catalunya i en la de la C. E. E. ha generat una marginalitat de la seva agricultura i un fort procés emigratori que s'ha accentuat al llarg del període 1959-1975. A pesar de la seva debilitat estructural, hi ha possibilitats de millora en algunes explotacions agràries i en algunes activitats. L'anàlisi de la ramaderia de vaqui de llet posa en evidencia que el benefici net imputable a cada unitat de treball estigui per sota del salari mínim interprofessional. Amb tot, si es millores el tipus d'alimentació i la forma d'explotació podrien promoure's una part de les finques de l'àrea estudiada. A partir de la informació obtinguda en una enquesta dirigida a 298 explotacions, s'ha confeccionat una tipologia de base multivariant per mitja de l'anàlisi de components principals. La diferenciació entre vall i muntanya, com també la dimensió i el nivell de renda aconseguit en semblen els indicadors més representatius. El resultat final permet assegurar que les explotacions mitjanes de vall i les explotacions «dinàmiques» de muntanya, caracteritzades per una alta mecanització i esperit innovador, són les més avantatjoses amb, vista al futur.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 12 (1988) p. 59-97, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41423


39 p, 1.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Grup de Recerca Geografia Aplicada
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-06-08, darrera modificació el 2024-05-07



   Favorit i Compartir