Analyse du déclin de la fécondité catalane au XIX siècle et son rapport avec les différences régionales des types socioprofessionelles
Sancho Valverde, Socorro
Centre d'Estudis Demogràfics

Imprint: Centre d'Estudis Demogràfics 1998
Abstract: Les relacions entre Demografia i Economia són sovint difícils d'establir, tot i que les investigacions desenvolupades fins a l'actualitat, han demostrat fortes correlacions entre variables sòcio-econòmiques i demogràfiques entre poblacions del passat. De manera general, les variables sòcio-econòmiques es troben mal integrades en l'anàlisi dels sistemes demogràfics, tant en els grans projectes de Demografia especialment el projecte sobre la baixa de la fecunditat de Princeton-, com també en les monografies locals. La causa principal, cal cercar-la en la pròpia naturalesa de les fonts disponibles i amb la qualitat de les dades socioeconòmiques que registren. En aquest context, ens proposem realitzar una anàlisi territorial de la baixa de la fecunditat i la seva relació amb les característiques socioprofessionals de la població de Catalunya l'any 1860. El nostre objectiu és veure si la distribució geogràfica del descens de la fecunditat catalana presenta relacions territorials amb les categories socioprofessionals, per tal de poder-les comparar amb la distribució geogràfica de la fecunditat francesa del segle XIX, principalment amb la dels departaments territorials veïns a Catalunya.
Abstract: Las relaciones entre Demografía y Economía son a menudo difíciles de establecer, aunque las investigaciones llevadas a cabo hasta la actualidad, hayan demostrado fuertes correlaciones entre variables socioeconómicas y demográficas en las poblaciones del pasado. De forma general, las variables socioeconómicas están mal integradas en el análisis de los sistemas demográficos, tanto en los grandes proyectos de Demografía -especialmente en el proyecto sobre el descenso de la fecundidad de Pricenton- como en las monografías locales. La causa principal debe buscarse en la propia naturaleza de las fuentes disponibles y en la calidad de los datos socioeconómicos que registran. En este contexto, nos proponemos realizar un análisis territorial de la baja de la fecundidad y su relación con las características socioprofesionales de la población de Cataluña el año 1860. Nuestro objetivo es ver si la distribución geográfica del descenso de la fecundidad catalana presenta relaciones territoriales donde las categorías socioprofesionales, a fin de poderlas comparar con la distribución geográfica de la fecundidad francesa del siglo XIX, principalmente con la de los departamentos territoriales vecinos de Cataluña.
Abstract: The relationship between demography and economy tend to be difficult to determine, in spite of the fact that recent research reveals a strong correlation between socio-economic and demographic variables in populations in the past. Generally, socio-economic variables are poorly integrated in the analysis of demographic systems. This applies to large demographic projects, especially the Pricenton fertility project, as well as to local monographs. The reason lies in the nature of the available sources and the quality of the socio-economic data. The goal of this paper is to examine whether the geographical distribution of fertility patterns in Catalonia followed a territorial dynamic in relation to the socio-occupational categories of the population. We compare this pattern to the geographical distribution of fertility patterns in French neighbouring territories in the 19th century.
Abstract: Les rapports entre Démographie et Économie sont assez souvent difficiles d'établir, mais les recherches développées jusqu'à l'actualité, ont montré des fortes corrélations entre variables socio-économiques et démographiques pour les populations du passé. De manière générale les variables socio-économiques sont mal integrées à l'analyse des systèmes démographiques, aussi bien dans les grands projets de Démographie - notamment le projet sur la baisse de la fécondité de Princeton-, ou dans les monographies locales. Ceci est dû, en grand partie, au conditionnement de sources disponibles et à la qualité des données socio-économiques. Dans ce contexte, nous nous proposons de mener une analyse territoriale de la baisse de la fécondité et son rapport avec les caractéristiques socioprofessionnelles de la population de la Catalogne en 1860. Notre objectif est de voir si la distribution géographique de la baisse de la fécondité catalane présente des rapports territoriaux avec les catégories socioprofessionnelles, afin de pouvoir les comparer avec la distribution géographique de la fécondité française au XIXe siècle, en particulier celle des départements voisins de la Catalogne.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Francès
Series: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 145
Document: Working paper
Subject: Fecunditat humana ; Història ; 1787-1860 ; Catalunya ; Població activa ; Estadístiques ; 1860 ; Demografia, fecunditat, població, socio-economia, categories socio-profesionals ; Demografía, fecundidad, población, socio-economía, categorías socio-profesionales ; Demography, fertility, population, socio-economy, socio-occupational categories ; Démographie, socio-économie, fécondite, population, catégorie socio-professionnel



39 p, 623.6 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Social and Legal Sciences > Centre for Demographic Studies (CED-CERCA)
Research literature > Working papers

 Record created 2018-07-27, last modified 2024-03-09



   Favorit i Compartir