Mediterranean Europe and the Maghreb : are migration flows determined by differences in population structure?
Gil-Alonso, Fernando
Domingo i Valls, Andreu, 1958-
Bayona, Jordi

Título variante: L'Europa Mediterrània i el Magrib : els fluxos migratoris es troben determinats per les diferències entre les estructures de població?
Título variante: Europa Mediterránea y el Magreb : ¿los flujos migratorios se encuentran determinados por las diferencias entre las estructuras de población?
Publicación: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2009
Descripción: 41 pag.
Resumen: Taking the Western Mediterranean Europe and the Maghreb as an example, the present paper aims to contribute to the debate on whether population structure differences between world regions are a demographic determinant of migration flows between them. To this end, the recent change in the three Southern European Mediterranean countries (France, Spain and Italy) population structures and that of three North African ones (Morocco, Algeria and Tunisia) are firstly compared, taking "replacement migration" and "demographic dividend" theories as the exercise's starting point. Results show that differences in the receiving countries' working age population structures do not seem to be the main cause of immigration flows. Therefore, other factors like education and labour participation differences are then analysed, concluding that the key factors explaining immigration between both Mediterranean shores would be, in a context of economic growth, younger generations' upgrading in the receiving countries, combined with high unemployment and underemployment in the sending countries.
Resumen: Prenent l'Europa Mediterrània Occidental, i el Magrib com exemple, el treball pretén contribuir al debat sobre si les diferències en les estructures de la població entre les diferents regions del món són un factor demogràfic determinant dels fluxos migratoris entre elles. En aquest sentit, es comparen els canvis en les estructures de població en els tres països mediterranis del sud d'Europa (França, Espanya i Itàlia) i tres països del nord d'Àfrica (Marroc, Algèria i Tunísia) prenent com a punt de partida de l'exercici, les teories de "migració de reemplaçament" i de "dividend demogràfic. Els resultats mostren que l'estructura de la població en edat de treballar en els països receptors, no sembla ser la causa principal dels fluxos d'immigració. Per això s'analitzen altres factors com el nivell d'instrucció i les diferències en la participació laboral. Es conclou que, en un context de creixement econòmic, els principals factors que explicarien la immigració entre les dues ribes de la Mediterrània seria la millor situació de les generacions més joves en els països receptors unit a l'alt atur i la subocupació que es dóna en els països d'origen.
Resumen: Tomando Europa Mediterránea Occidental y el Magreb como ejemplo, el presente trabajo pretende contribuir al debate sobre si las diferencias entre las estructuras de población entre regiones son un factor determinante de los flujos migratorios entre ellas. En este sentido, se comparas los cambios en las estructuras de la población en los tres países mediterráneos del sur de Europa (Francia, España e Italia) y en los tres países del norte de África (Marruecos, Argelia y Túnez), tomando como punto de partida del ejercicio, las teorías de "migración de reemplazo" y de "dividendo demográfico". Los resultados muestran que la estructura de la población en edad de trabajar en los países receptores, no parece ser la causa principal de los flujos de inmigración. Por ello, se analizan otros factores como el nivel de instrucción y las diferencias de participación laboral. Se concluye que los principales factores que explican la inmigración entre las dos orillas del Mediterráneo son, en un contexto de crecimiento económico, la mejor situación de las generaciones más jóvenes en los países receptores unido al importante desempleo y el subempleo en los países de origen.
Ayudas: Ministerio de Ciencia e Innovación CSO2008-04778/SOCI
Ministerio de Ciencia e Innovación CSO2008-06217
Nota: Una versió d'aquest article s'ha presentat en forma de comunicació al XXVI IUSSP International Population Conference. Marrakech (Marroc), 27 de setembre - 2 d'octubre de 2009.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Colección: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 356
Documento: Working paper
Materia: Western Mediterranean Europe ; Maghreb ; Population structures ; Migration flows ; "Replacement migration" ; "Demographic dividend" ; Europa Mediterrània Occidental ; Magrib ; Estructura de la població ; Flux migratori ; "Migració de reemplaçament" ; "Dividend demogràfic" ; Europa Mediterránea Occidental ; Magreb ; Estructura de la población ; Flujos migratorios ; "Migración de reemplazo" ; "Dividendo demográfico" ; Méditerranée occidentale ; Europe du Sud ; Structure démographique ; Flux migratoires ; "Migrations de remplacement" ; "Dividende démographique"



41 p, 889.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2020-03-31, última modificación el 2022-05-01



   Favorit i Compartir