Reinventando España : migración internacional estrenando el siglo XXI
Domingo i Valls, Andreu, 1958-

Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2003
Descripció: 29 pag.
Resum: Desde finales de los años sesenta, en los países de la Unión Europea, se ha producido una mutación radical en la construcción social de las edades y en las relaciones de género. Tan importante ha sido su impacto en la evolución demográfica, que algunos autores hablan de Segunda Transición Demográfica. En los países del sur de la Unión Europea la transición se inició a mediados de los años setenta, caracterizándose respecto a la evolución en los países septentrionales por el retraso y la alta intensidad de las transformaciones acaecidas, coincidiendo con un período de reestructuración económica. Es durante ese período que España invertirá el signo de su saldo migratorio, de negativo a positivo. En el presente texto se hace un repaso a las políticas migratorias en España desde 1985 y cómo han afectado a la visibilidad estadística de las migraciones y la población extranjera, a la vez que se reflexiona, desde la perspectiva demográfica, sobre la inmigración internacional, teniendo la igualación de los sexos y la redefinición de las edades como telón de fondo.
Resum: Des de finals dels anys seixanta, en els països de la Unió Europea s'ha produït una mutació radical en la construcció social de les edats i en les relacions de gènere. El seu impacte ha esdevingut tan important en l'evolució demogràfica, que alguns autors parlen de la Segona Transició Demogràfica. En els països del sud de la Unió Europea, la transició es va iniciar a mitjans dels anys setanta, caracteritzant-se en l'evolució dels països septentrionals pel retard i l'alta intensitat de les transformacions patides, coïncidint amb un període de reestructuració econòmica. Serà durant aquest període quan Espanya invertirà el signe del seu saldo migratori, de negatiu a positiu. En aquest text es fa un repàs a les polítiques migratòries d'Espanya des de 1985 i es copsa com han afectat a la visibilitat estadística de les migracions i de la població estrangera, a la vegada que es reflexiona, des de la perspectiva demográfica, sobre la immigració internacional, tenint com a teló de fons, la igualació dels sexes i la redefinició de les edats.
Resum: From the end of sixties radical changes have taken place in the social construction of ageing and in gender relations in the European Union (EU) countries. These changes are of central importance in explaining the demographic evolution that some authors have already termed the Second Demographic Transition. In the Southern countries of the EU the transition began in the middle of the seventies, and since then it has been characterized by the late nature and intensity of transformation compared to the evolution in the northern countries, coinciding with an period of economic of restructuring. It is during that period that Spain changed its current net migration from negative to positive. In this way the present article deals with the revision of migratory policies that have happened in Spain since 1985 and how they have affected the statistical visibility of both migration and foreign population. At the same time the article stresses, from a demographic perspective, the importance of international immigration and progress in gender equality as the main background.
Ajuts: Ministerio de Ciencia y Tecnología BSO2000-0477
Ministerio de Ciencia y Tecnología BSO2001-1233
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 219
Document: Working paper
Matèria: Migraciones internacionales ; Europa ; España ; Políticas migratorias ; Demografía ; Relaciones de género ; Juventud ; International migration ; Europe ; Spain ; Migratory policies ; Demography ; Gender relations ; Young people ; Migrations internationales ; Espagne ; Politiques migratoires ; Démographie ; Relations entre sexes ; Jeunesse ; Migracions internacionals ; Espanya ; Polítiques migratòries ; Demografia ; Relacions de gènere ; Joventut



29 p, 557.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-05-14, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir