La ruptura de la unitat. Una interpretació psicoanalítica de la Teogonia òrfica antiga
Coll i González, Emma
Pàmias i Massana, Jordi, 1972-, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de l'Antiguitat i de l'Edat Mitjana)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: La ruptura de la unidad. Una interpretación psicoanalítica de la Teogonía órfica antigua
Títol variant: The rupture of the unity. A psychoanalytic interpretation of ancient Orphic Theogony
Data: 2020
Resum: L'objectiu d'aquest estudi és l'anàlisi dels aspectes psicològics o emocionals dels mites teogònics grecs i concretament aquell de la Teogonia òrfica antiga a través de la interpretació psicoanalítica dels seus elements per tal de veure si aquesta podia proporcionar una major comprensió del seu contingut. Es parteix del model psicoanalític que estableix Caldwell per poder interpretar la Teogonia d'Hesíode i s'apliquen els mateixos patrons que aquest fa servir per fer una nova interpretació d'una teogonia no hesiòdica - i per tant no canònica - com és aquella que pertany a la doctrina òrfica. La particularitat del seu contingut resideix en tres estadis: l'existència d'un principi primordial negatiu, la formació del món a través d'un ou cosmogònic que es parteix en dues meitats i finalment l'establiment del cosmos ordenat per part de Zeus en empassar-se tot allò que hi havia abans d'ell. L'estudi mostra, doncs, com l'explicació de la teogonia òrfica a través del llenguatge del subconscient ajuda a entendre el funcionament de la mentalitat col·lectiva de la Grècia antiga, a diferenciar-la d'altres relats teogònics i a comprendre-la des d'una perspectiva diversa que pot ser complementada amb altres tipus d'explicacions provinents de l'expressió del llenguatge de la consciència.
Resum: El objetivo de este estudio es el análisis de los aspectos psicológicos o emocionales de los mitos teogónicos griegos y concretamente aquel de la Teogonía órfica antigua a través de la interpretación psicoanalítica de sus elementos para ver si esta podía proporcionar una mayor comprensión de su contenido. Se parte del modelo psicoanalítico que establece Caldwell para poder interpretar la Teogonía de Hesíodo y se aplican los mismos patrones que este usa para hacer una nueva interpretación de una teogonía no hesíodica - y por tanto no canónica - como es aquella que pertenece a la doctrina órfica. La particularidad de su contenido reside en tres estadios: la existencia de un principio primordial negativo, la formación del mundo a través de un huevo cosmogónico que se parte en dos mitades y finalmente el establecimiento del cosmos ordenado por parte de Zeus al tragarse todo aquello que existía antes de él. El estudio muestra, entonces, cómo la explicación de la teogonía órfica a través del lenguaje del subconsciente ayuda a entender el funcionamiento de la mentalidad colectiva de la Grecia antigua, a diferenciarla de otros relatos teogónicos y a comprenderla desde una perspectiva diversa que puede ser complementada con otros tipos de explicaciones provenientes de la expresión del lenguaje de la consciencia.
Resum: The aim of this paper is the analysis of the psychological or emotional aspects of the theogonic Greek myths and, particularly, of those which ancient Orphic Theogony through the psychoanalytic interpretation of its elements, in order to check if this interpretation could offer a major comprehension of its own content. Departing from the psychoanalytic model Caldwell offers to interpret Hesiod's Theogony, I will apply the exact same pattern to a non-Hesiodic theogony - therefore, non-canonical - as the one that belongs to the Orphic doctrine. The particularity of its content relies in three levels: the existence of a primordial negative beginning, the formation of the world through a cosmogonic egg which is parted into two, and finally, the establishment of the new cosmos, ordinated by Zeus, by swallowing everything that was before him. The paper shows, then, how the explanation of the Orphic theogony through subconscious language facilitates the understanding of ancient Greek mind, to differentiate it from other theogonic narrations which can be complemented with other types of explanations from the expression of conscious language.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Humanitats [2502758]
Pla d'estudis: Grau en Humanitats [1139]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Recepció científica del mite ; Mitologia grega ; Teogonia òrfica antiga ; Orfisme ; Interpretació psicoanalítica ; Psicoanàlisi ; Recepción científica del mito ; Mitología griega ; Teogonía órfica antigua ; Orfismo ; Interpretación psicoanalítica ; Psicoanálisis ; Scientific reception of myth ; Greek mythology ; Ancient Orphic theogony ; Orphism ; Psychoanalytic analysis ; Psychoanalysis



43 p, 1.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Filosofia i Lletres. TFG

 Registre creat el 2020-07-06, darrera modificació el 2023-09-05



   Favorit i Compartir