Filosofia de la història [100302]
Palacio Avendaño, Martha
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Philosophy of History
Títol variant: Filosofía de la historia
Data: 2020-21
Resum: La filosofia de la història com a disciplina filosòfica neix amb la modernitat, adquireix aquí part del seu llenguatge i propòsit: explicar el canvi social i polític com a resultat de l'ús de la llibertat dels éssers humans. En aquest sentit, l'assignatura s'orienta a l'estudi de la reflexió filosòfica que ens ha dotat d'un llenguatge des del qual ponderar quan i com identificar el sentit d'un temps al qual anomenar històric. Per a això, estudiarem els textos dels autors clàssics d'aquesta disciplina i les crítiques al llenguatge de la modernitat que han tingut la seva expressió en el pensament postmodern, la teoria feminista i el poscolonialisme. L'objectiu principal consistirà a atendre la matriu inicial de la disciplina i als seus desplaçaments amb la finalitat que els estudiants/es puguin dotar-se d'eines teòriques d'anàlisis que, a més, els permetin indagar en el seu present. Els objectius específics de l'assignatura són els següents: 1. La comprensió del principals problemes de la disciplina 2. El coneixement dels principals enfocaments teòrics en el tractament d'aquests problemes 3. La familiarització amb els principals textos i discursos de la tradició des de Kant fins al present 4. Conèixer el vocabulari i l'argumentari desplegat en el passat 5. Establir un diàleg entre els textos i idees de la tradició i el present com a història 6. Cultivar el sentit de la història en l'alumne com a element central de la comprensió dels problemes social y culturals 7. Cultivar les capacitats i les habilitats per a la narració en l'alumne 1.
Resum: La filosofía de la historia como disciplina filosófica nace con la modernidad, adquiere aquí parte de su lenguaje y propósito: explicar el cambio social y político como resultado del uso de la libertad de los seres humanos. En este sentido, la asignatura se orienta al estudio de la reflexión filosófica que nos ha dotado de un lenguaje desde el cual ponderar cuándo y cómo identificar el sentido de un tiempo al cual llamar histórico. Para esto, estudiaremos los textos de los autores clásicos de esta disciplina y las críticas al lenguaje de la modernidad que han tenido su expresión en el pensamiento posmoderno, la teoría feminista y el poscolonialismo. El objetivo principal consistirá en atender a la matriz inicial de la disciplina y a sus desplazamientos con el fin de que los/as estudiantes puedan dotarse de herramientas teóricas de análisis que, además, les permitan indagar en su presente. Los objetivos específicos de la asignatura son los siguientes: 1. La comprensión de los principales problemas de la disciplina 2. El conocimiento de los principales enfoques teóricos en el tratamiento de estos problemas 3. La familiarización con los principales textos y discursos de la tradición desde Kant hasta el presente 4. Conocer el vocabulario y el argumentario desplegado en el pasado 5. Establecer un diálogo entre los textos e ideas de la tradición y el presente como historia 6. Cultivar el sentido de la historia en el alumno como elemento central de la comprensión de los problemas social y culturales 7. Cultivar las capacidades y las habilidades para la narración en el alumno.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Filosofia [2500246]
Pla d'estudis: Grau en Filosofia [802]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 110.5 KB

Anglès
6 p, 108.7 KB

Castellà
6 p, 109.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-07-10, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir