Gènere, Espais i Vida Quotidiana [105812]
Baylina Ferré, Mireia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: Gender, Spaces and Daily Life
Título variante: Género, Espacios y Vida Cotidiana
Fecha: 2020-21
Resumen: Durant molts segles la meitat de la humanitat ha estat ignorada com a objecte d'estudi en les ciències socials. Només fa quaranta anys i gràcies al moviment feminista i a l'evolució de la situació de les dones a la societat (ocupació, formació, participació política, condicions de vida) s'ha desenvolupat el procés científic de fer visible a l'altra meitat del gènere humà. La Geografia s'ha incorporat també a aquest procés, primer observant i analitzant els patrons diferencials de les dones en la seva relació amb l'espai i més endavant reconeixent l'estructura de gènere a la societat com un element fonamental per comprendre els canvis econòmics i socials del món contemporani i la forma com el medi geogràfic és constituït i utilitzat per la població. La geografia ha considerat tradicionalment la societat com un conjunt neutre, asexuat i homogeni, sense plantejar les profundes diferències que hi ha entre homes i dones en la utilització de l'espai. La geografia amb perspectiva de gènere defensa que l'espai no és neutre des del punt de vista de gènere i això implica la necessitat d'incorporar les diferencies socials entre homes i dones i les diferencies territorials en les relacions de gènere per explicar la realitat en qualsevol lloc i a qualsevol escala. Tant les persones com els espais tenen gènere i les relacions socials i les relacions espacials es creen mútuament. També es considera la diversitat d'identitats que s'articulen amb el gènere com l'edat, la classe social, la sexualitat, l'etnicitat i la diversitat funcional. Els objectius formatius són els següents: - Comprendre les definicions, conceptes bàsics i objectius de la geografia i el gènere. - Comprendre com la incorporació de la perspectiva de gènere altera i augmenta el coneixement sobre la relació entre la societat i el medi. - Ser capaç de reformular investigacions geogràfiques incorporant-hi la perspectiva de gènere. - Valorar la introducció d'aquesta perspectiva en els estudis geogràfics actuals. - Desenvolupar la capacitat de reflexió, anàlisi, discussió i interpretació, tant individual com en grup. 1 - Desenvolupar la capacitat de reflexió, anàlisi, discussió i interpretació, tant individual com en grup. - Entendre quina ha estat la contribució de la geografia en els estudis de gènere i a la inversa.
Resumen: Durante muchos siglos la mitad de la humanidad ha sido ignorada como objeto de estudio en las ciencias sociales. Sólo hace cuarenta años y gracias al movimiento feminista y a la evolución de la situación de las mujeres en la sociedad (empleo, formación, participación política, condiciones de vida) se ha desarrollado el proceso científico de hacer visible a la otra mitad del género humano. La Geografía se ha incorporado también a este proceso, primero observando y analizando los patrones diferenciales de las mujeres en su relación con el espacio y más adelante reconociendo la estructura de género en la sociedad como un elemento fundamental para entender los cambios económicos y sociales del mundo contemporáneo y la forma como el medio geográfico es constituido y utilizado por la población La geografía ha considerado tradicionalmente la sociedad como un conjunto neutro, asexuado y homogéneo, sin plantear las profundas diferencias que existen entre hombres y mujeres en la utilización del espacio. La geografía con perspectiva de género defensa que el espacio no es neutro desde el punto de vista de género y esto implica la necesidad de incorporar las diferencias sociales entre hombres y mujeres y las diferencias territoriales en las relaciones de género para explicar la realidad en cualquier lugar ya cualquier escala. Tanto las personas como los espacios tienen género y las relaciones sociales y las relaciones espaciales se crean mutuamente. También se considera la diversidad de identidades que se articulan con el género como la edad, la clase social, la sexualidad, la etnicidad y la diversidad funcional. Los objetivos formativos son los siguientes: - Comprender las definiciones, conceptos básicos y objetivos de la geografía y el género. - Comprender como la incorporación de la perspectiva de género altera y aumenta el conocimiento sobre la relación entre la sociedad y el medio. - Ser capaz de reformular investigaciones geográficas incorporando la perspectiva de género. - Valorar la introducción de esta perspectiva en los estudios geográficos actuales. 1 - Desarrollar la capacidad de reflexión, análisis, discusión e interpretación, tanto individual como en grupo. - Entender cuál ha sido la contribución de la geografía en los estudios de género y a la inversa.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Estudis Socioculturals de Gènere [2503878]
Plan de estudios: Grau en Estudis Socioculturals de Gènere [1444]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 106.7 KB

Anglès
4 p, 104.4 KB

Castellà
5 p, 106.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2020-07-10, última modificación el 2023-01-28



   Favorit i Compartir