Warm-up activity proposal for oral communicative competence improvement in secondary education
Surroca Compta, Cristina
Lorenzo Galés, Maria Nieves
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials

Data: Juny 2020
Descripció: 41 pag.
Resum: This master's dissertation presents an innovative teaching proposal to improve the oral communicative competence of students in obligatory secondary education (ESO). It is well known that most secondary education students are not provided with many other opportunities or contexts in which to practice and to communicate in English outside the ESL classroom. Consequently, many students are not competent enough to speak the foreign language once they finish ESO. The aim of this paper is to propose a 7- minute-long warm-up activity to be implemented with students in 1st of ESO from a state high school in a working-class municipality in Vallès Occidental, Catalonia. This paper follows a scientific approach because it was originally prepared during direct observation made in the field. It has been enriched with an accurate literature review and it includes, as a result, an innovative teaching proposal, which is based on the starting and closing routines used at the beginning and end of each English lesson and the "Bon dia" routine observed both during the Practicum. This observation-reflection- action approach was developed during the second semester of 2019-2020 in Catalonia, and it responds to personal interests and professional purposes. The final product consists of the presentation and application of an innovative warm-up, that is to aim for students' better oral communicative competence in English classes at compulsory levels of education. Finally, rubrics and charts are presented for data collection, students' assessment, and the research procedure.
Resum: El present Treball de Fi de Màster es presenta una proposta didàctica d'innovació per a millorar la competència comunicativa oral dels estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO). Com tothom sap, a molts estudiants d'educació secundària no se'ls ofereix gaire oportunitats i contextos per a practicar o comunicar-se en anglès fora de l'aula ordinària. Conseqüentment, sembla ésser que molts estudiants no són prou competents a l'hora de parlar una llengua estrangera en acabar l'ESO. L'objectiu d'aquest treball és proposar un warm-up de 7 minuts dirigit a estudiants de 1r d'ESO en un institut públic situat en un municipi on predomina la classe treballadora del Vallès Occidental, Catalunya. Aquest treball segueix un mètode científic perquè originàriament es va preparar durant l'observació directa en el camp d'estudi. S'ha enriquit amb un rigorós anàlisi de bibliografia i inclou, com a resultat, una proposta didàctica d'innovació, la qual es basa en les rutines d'inici i acabament utilitzades al principi i al final de cada classe d'anglès i de la rutina del "Bon dia" observades durant el Pràcticum. Aquest mètode d'observació-reflexió-acció s'ha desenvolupat durant el segon semestre de 2019-2020 a Catalunya, i dona resposta als interessos personals i professionals. El producte final consisteix en la presentació i l'aplicació d'un warm-up innovador, amb l'objectiu de millorar la competència comunicativa oral dels alumnes a les classes d'anglès dels nivells educatius obligatoris. Finalment, es presenten les rúbriques i taules per a recollir dades, per avaluar els resultats dels estudiants i el procediment del projecte.
Resum: En el presente Trabajo de Fin de Máster se presenta una propuesta didáctica de innovación para mejorar la competencia comunicativa oral de los estudiantes de la Educación Secundaria Obligatoria (ESO). Como es sabido, a muchos estudiantes de educación secundaria no se les muchas oportunidades o contextos para practicar o comunicarse en inglés fuera de la clase convencional. En consecuencia, parece ser que muchos estudiantes no son suficientemente competentes al hablar una lengua extranjera en finalizar la ESO. El objetivo de este trabajo es proponer un warm-up de 7 minutos dirigido a estudiantes de 1o de la ESO en un instituto público situado en un municipio donde predomina la clase trabajadora del Vallès Occidental, Cataluña. Este trabajo sigue un método científico porque originariamente se preparó durante la observación directa en el campo de estudio. Se ha enriquecido con un riguroso análisis de bibliografía e incluye, como resultado, una propuesta didáctica de innovación, la cual se basa en las rutinas de inicio y fin utilizadas al principio y al final de cada clase de inglés y de la rutina del "Bon dia" observadas durante el Practicum. Este método de observación-reflexión-acción se ha desarrollado durante el segundo semestre de 2019-2020 en Cataluña, y da respuesta a intereses personales y profesionales. El producto final consiste en la presentación y aplicación de un warm-up innovador, con el objetivo de mejorar la competencia comunicativa oral de los alumnos a las clases de inglés de los niveles educativos obligatorios. Finalmente, se presentan las rúbricas y tablas para la recolección de datos, para evaluar a los estudiantes y el procedimiento del proyecto.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Facultat de Ciències de l'Educació. Màster universitari en formació de professorat d'educació secundària obligatòria
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Educació Secundària Obligatòria ; Anglès ; Educació secundària obligatòria ; Competència comunicativa ; Comunicació oral ; Ensenyament ; Innovacions ; Observació (Educació) ; Aprenentatge actiu ; Interacció educativa ; Innovative ; Warm-up ; Routine ; Oral communicative ; Competence ; Improvement ; Obligatory secondary education (ESO)



41 p, 526.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències de l'Educació, TFM

 Registre creat el 2020-07-27, darrera modificació el 2023-11-10



   Favorit i Compartir