Web of Science: 50 cites, Scopus: 56 cites, Google Scholar: cites,
Latitudinal gradient in dairy production with the introduction of farming in Atlantic Europe
Cubas, Miriam (Universidad de Oviedo. Departamento de Historia)
Lucquin, Alexandre (University of York. Departament of Archaeology)
Robson, Harry K. (University of York. Departament of Archaeology)
Carlo Colonese, Andre (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)
Arias Cabal, Pablo (Universidad de Cantabria. Instituto Internacional de Investigaciones Prehistóricas de Cantabria)
Aubry, Bruno (Institut national de recherches archéologiques préventives)
Billard, Cyrille (Direction Régionale des Affaires Culturelles du Département Normandie Service Régional de l'Archéologie)
Jan, Denis (Service Archéologie du Conseil Départemental du Calvados)
Diniz, Mariana (Universidad de Lisboa. Centro de Arqueologia)
Fernandes, Ricardo (Institute for the Science of Human History)
Fábregas Valcarce, Ramón (Universidade de Santiago de Compostela)
Germain-Vallée, Cécile (Service Archéologie du Conseil Départemental du Calvados)
Juhel, Laurent (Institut national de recherches archéologiques préventives)
de Lombrera-Hermida, Arturo (Universidade de Santiago de Compostela)
Marcigny, Cyril (Institut national de recherches archéologiques préventives)
Mazet, Sylvain (Institut national de recherches archéologiques préventives)
Marchand, Grégor (Centre de Recherche en Archéologie Archéosciences Histoire)
Neves, César (Universidad de Lisboa. Centro de Arqueologia)
Ontañón-Peredo, Roberto (Instituto Internacional de Investigaciones Prehistóricas de Cantabria)
Rodríguez-Álvarez, Xose Pedro (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social)
Simões, Teresa (Museu Arqueológico de São Miguel de Odrinhas)
Zilhão, João (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats)
Craig, Oliver E. (University of York. Department of Archaeology)

Data: 2020
Resum: The introduction of farming had far-reaching impacts on health, social structure and demography. Although the spread of domesticated plants and animals has been extensively tracked, it is unclear how these nascent economies developed within different environmental and cultural settings. Using molecular and isotopic analysis of lipids from pottery, here we investigate the foods prepared by the earliest farming communities of the European Atlantic seaboard. Surprisingly, we find an absence of aquatic foods, including in ceramics from coastal sites, except in the Western Baltic where this tradition continued from indigenous ceramic using hunter-gatherer-fishers. The frequency of dairy products in pottery increased as farming was progressively introduced along a northerly latitudinal gradient. This finding implies that early farming communities needed time to adapt their economic practices before expanding into more northerly areas. Latitudinal differences in the scale of dairy production might also have influenced the evolution of adult lactase persistence across Europe.
Ajuts: European Commission 653354
Nota: Unidad de excelencia María de Maeztu CEX2019-000940-M
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Nature communications, Vol. 11 (April 2020) , art. 2036, ISSN 2041-1723

DOI: 10.1038/s41467-020-15907-4
PMID: 32341389


9 p, 2.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2020-10-08, darrera modificació el 2023-07-13



   Favorit i Compartir