Web of Science: 0 citations, Scopus: 0 citations, Google Scholar: citations
Rejoice in the victory of the king : the end of the Catalan revolt in the Neapolitan political debate (1652-53)
Mrozek Eliszezynski, Giuseppe (Università "G. D'Annunzio" de Chieti-Pescara)

Additional title: Alegrar-se per la victòria del rei : la fi de la revolta catalana en el debat polític napolità (1652-1653)
Additional title: Alegrarse por la victoria del rey : el final de la revuelta catalana en el debate político napolitano (1652-1653)
Date: 2019
Abstract: The news of the surrender of Barcelona and the subsequent end of the war in Catalonia reached Naples in a unique political and social context. The viceroy at the time, the Count of Oñate, energetically approached the task of restoring normality in a kingdom that was disrupted by the revolt from 1647-48, and in doing so he found himself in conflict with various figures, in particular the Cardinal and Archbishop of Naples, Ascanio Filomarino. On the other hand the connections between the kingdom and Catalonia had been assiduous in the previous years, and a unique personality like Alexandre Ros i Gomar, Catalan but sided with the loyalists had lived in Naples. This paper proposes an analysis of how the news of the end of the siege of Barcelona had political repercussions on the Neapolitan political scene, on the conflict in course between viceroy and archbishop and more generally, on the debate surrounding the responsibility of the revolt of 1647-48 destined to last in the years that followed.
Abstract: La notícia de la rendició de Barcelona i la consegüent fi de la guerra a Catalunya va arribar a Nàpols en un context polític i social únic. El virrei aleshores, el comte d'Oñate, es dedicà enèrgicament a restaurar la normalitat en un regne encara pertorbat per la revolta des de 1647-1648 i, en fer-ho, es va trobar en conflicte amb diverses figures, en particular amb el cardenal i arquebisbe de Nàpols, Ascanio Filomarino. D'altra banda, les connexions entre el regne i Catalunya havien estat assídues els anys anteriors i una personalitat única com Alexandre Ros i Gomar, català però del costat filipista, havia viscut a Nàpols. Aquest article proposa una anàlisi de com les notícies de la fi del setge de Barcelona van tenir repercussions polítiques a l'escena política napolitana, en el conflicte en curs entre el virrei i l'arquebisbe i, en general, en el debat sobre la responsabilitat de la revolta de 1647-1648, destinat a durar en els següents anys.
Abstract: La noticia de la rendición de Barcelona y el consiguiente fin de la guerra en Cataluña llegó a Nápoles en un contexto político y social único. El virrey en ese momento, el Conde de Oñate, se consagró enérgicamente a restaurar la normalidad en un reino todavía perturbado por la revuelta desde 1647-1648 y, al hacerlo, se halló en conflicto con varias figuras, en particular con el cardenal y arzobispo de Nápoles, Ascanio Filomarino. Por otro lado, las conexiones entre el reino y Cataluña habían sido asiduas en los años anteriores y una personalidad única como Alexandre Ros i Gomar, catalán pero del lado filipista, había vivido en Nápoles. Este artículo propone un análisis de cómo las noticias del fin del asedio de Barcelona tuvieron repercusiones políticas en la escena política napolitana, en el conflicto en curso entre el virrey y el arzobispo y, en general, en el debate sobre la responsabilidad de la revuelta de 1647-1648, destinado a durar en los años que siguieron.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Kingdom of Naples ; Barcelona ; Alexandre Ros i Gomar ; Ascanio Filomarino ; Count of Oñate ; Revolt ; Reino de Nápoles ; Conde de Oñate ; Revuelta ; Regne de Nàpols ; Comte d'Oñate ; Revolta
Published in: Manuscrits : revista d'història moderna, Núm. 39-40 (2019) , p. 117-136 (Artículos) , ISSN 2014-6000

Adreça original: https://revistes.uab.cat/manuscrits/article/view/v39-40-mrozek
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/379329
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/10.5565-rev-manuscrits.244
DOI: 10.5565/rev/manuscrits.244


20 p, 603.4 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > Manuscrits
Articles > Research articles

 Record created 2021-01-21, last modified 2022-10-16



   Favorit i Compartir