La música en los subtítulos para personas sordas y con discapacidad auditiva
Larreina Morales, María Eugenia
Galán-Mañas, Anabel, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Traducció i d'Interpretació)

Publicació: Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona, juny 2019
Descripció: 183 pàg.
Resum: A pesar de que la música es un elemento esencial del texto cinematográfico, su tratamiento en el SpS no es sistemático. El objetivo final de este trabajo es crear unas pautas que orienten la práctica respecto a esta cuestión. Para alcanzarlo, se ha revisado la bibliografía existente sobre la música en el cine y su relación con el SpS y se ha analizado el tratamiento de la música en el SpS de un corpus formado por cinco textos cinematográficos mediante una transcripción multimodal. De los resultados se desprende que no hay una correspondencia entre la función de la música y su tratamiento en el SpS y que es habitual que no se cumpla con las escasas normas existentes. Aunque debería realizarse un estudio de recepción para evaluar la adecuación de las pautas que se proponen, se espera contribuyan a llamar la atención sobre la relevancia narrativa y comunicativa de la música cinematográfica y a mejorar la accesibilidad del contenido audiovisual.
Resum: Tot i que la música és un element essencial del text cinematogràfic, el seu tractament en el SPS no és sistemàtic. L'objectiu final d'aquest treball és crear unes pautes que orientin la pràctica respecte a aquesta qüestió. Per aconseguir-ho, s'ha revisat la bibliografia existent sobre la música al cinema i la seva relació amb el SPS i s'ha analitzat el tractament de la música al SPS d'un corpus format per cinc textos cinematogràfics mitjançant la transcripció multimodal. Dels resultats es desprèn que no hi ha una correspondència entre la funció de la música i el seu tractament en el SPS i que és habitual que no es compleixi amb les escasses normes existents. Encara que caldria realitzar un estudi de recepció per avaluar l'adequació de les pautes que es proposen, s'espera que contribueixin a cridar l'atenció sobre la rellevància narrativa i comunicativa de la música cinematogràfica i a millorar l'accessibilitat del contingut audiovisual.
Resum: Although music plays a key role in films, it is not systematically addressed in SDH. The final aim of this research is to create a set of guidelines to advise the practice regarding this topic. To achieve this goal, the existing bibliography about film music and how it relates to SDH was revised and the way music is addressed in the SDH of a corpus consisting of five films was analysed through multimodal transcription. Results show that there is no correlation between the function of the music and the way it is addressed in SDH and that the few existing norms are often contravened. Even though the effectiveness of the proposed guidelines should be assessed by a reception study with its users, hopefully they can contribute to draw attention to film music's narrative and communicative roles and improve media accessibility.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Màster Universitari en Traducció Audiovisual [4315982]
Pla d'estudis: Traducció Audiovisual [1349]
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Cinema ; Música ; Subtítols ; Subtitulació ; Audiodescripció ; Traducció audiovisual ; Sords ; Comunicació ; Subtitulat per a persones sordes i persones amb discapacitat auditiva ; SPS ; Accessibilitat ; Música cinematogràfica ; Anàlisi de corpus ; Transcripció multimodal ; Normes ; Subtitulado para personas sordas y personas con discapacidad auditiva ; SpS ; Accesibilidad ; Música cinematográfica ; Análisis de corpus ; Transcripción multimodal ; Normas ; Subtitling for the deaf and hard-of-hearing ; SDH ; Accessibility ; Film music ; Corpus analysis ; Multimodal transcription ; Norms



184 p, 3.7 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2021-02-11, darrera modificació el 2023-10-07



   Favorit i Compartir