Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
In the night of nonknowledge : Derrida on freedom
Senatore, Mauro (Universidad Adolfo Ibáñez)

Títol variant: En la nit d'un no-saber : Derrida sobre la llibertat
Títol variant: En la noche de un no-saber : Derrida sobre la libertad
Data: 2021
Resum: Jacques Derrida had never written a book on "freedom. " This word occurs very rarely in his writings until the late '80s; since then, he had increasingly employed it, but with circumspection. In this article, I aim to show that we can trace a thinking of freedom throughout Derrida's work and that this thinking describes a singular trajectory from the subjective freedom of the humanist history of life to the presubjective freedom of symbolic life. To this end, first, I shall explore Derrida's early deconstructive reading of the conception of subjective freedom that underpins modern philosophical and biological accounts of the living. Second, I shall focus on the conception of the other's freedom that Derrida finds at work in the symbolic machine of sovereign decision. The turning point of this trajectory, I shall argue, is the elaboration, proposed by Derrida in the late '80s, of an experience of freedom as nonknowledge that is neutralized by and yet exceeds subjective and sovereign freedom.
Resum: Jacques Derrida no va escriure mai un llibre sobre la «llibertat». Aquesta paraula apareix molt rarament en els seus escrits fins a finals dels anys vuitanta; des d'aleshores, Derrida la va emprar cada cop més, però amb cautela. En aquest article, em proposo mostrar que podem rastrejar un pensament de la llibertat tot al llarg de l'obra de Derrida i que aquest pensament descriu una trajectòria singular des de la llibertat subjectiva de la història humanista de la vida fins a la llibertat presubjectiva de la vida simbòlica. Amb aquesta finalitat, primer exploraré la lectura desconstructiva primerenca que Derrida ofereix de la concepció de la llibertat subjectiva que sustenta els discursos filosòfics i biològics moderns sobre allò vivent. En segon lloc, em centraré en la concepció de la llibertat de l'altre que Derrida veu implicada en la màquina simbòlica de la decisió sobirana. El punt d'inflexió d'aquesta trajectòria, argumentaré, és l'elaboració, feta per Derrida a finals dels anys vuitanta, d'una experiència de llibertat com a no-saber que es neutralitza amb la llibertat subjectiva i sobirana i, tanmateix, l'excedeix.
Resum: Jacques Derrida nunca escribió un libro sobre la «libertad». Esta palabra aparece muy raramente en sus escritos hasta finales de los años ochenta; desde entonces, Derrida la usó cada vez más, pero con cautela. En este artículo, me propongo mostrar que podemos rastrear un pensamiento de la libertad a lo largo de la obra de Derrida y que este pensamiento describe una trayectoria singular desde la libertad subjetiva de la historia humanista de la vida hasta la libertad presubjetiva de la vida simbólica. Con este fin, primero exploraré la lectura deconstructiva temprana que Derrida ofrece de la concepción de la libertad subjetiva que sustenta los discursos filosóficos y biológicos modernos sobre lo viviente. En segundo lugar, me centraré en la concepción de la libertad del otro que Derrida ve implicada en la máquina simbólica de la decisión soberana. El punto de inflexión de esta trayectoria, argumentaré, es la elaboración, realizada por Derrida a finales de los años ochenta, de una experiencia de libertad como no-saber que se neutraliza con la libertad subjetiva y soberana y, sin embargo, la excede.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Contingency ; Decision ; Machine ; Madness ; Nature ; Sovereignty ; Unconditionality ; Contingència ; Decisió ; Kant ; Jacob ; Màquina ; Follia ; Naturalesa ; Nietzsche ; Sobirania ; Incondicionalitat ; Contingencia ; Decisión ; Máquina ; Locura ; Naturaleza ; Soberanía ; Incondicionalidad
Publicat a: Enrahonar, Vol. 66 (2021) , p. 49-70 (Articles) , ISSN 2014-881X

Adreça original: https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v66-senatore
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/385911
DOI: 10.5565/rev/enrahonar.1322


22 p, 157.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enrahonar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2021-03-25, darrera modificació el 2024-04-03



   Favorit i Compartir