Rebel bodies and affects in movement : Imagining scenes for an indocile pedagogy
Giannoutsou, Amalia
Rifà Valls, Montse, dir.

Fecha: 2021
Resumen: Aquest projecte de recerca es basa en l'experiència d'una etnografia performativa col·laborativa, que va tenir lloc en dos centres d'educació secundària de Barcelona durant el curs 2016-2017 en el context del projecte PI(E)CE, una iniciativa artística, social i educativa. Situat dins d'un marc que entrellaça les polítiques de l'emoció des d'una perspectiva feminista i postcolonial, les pedagogies de l'alliberament i de contacte, i els estudis de performance i performativitat, aquest projecte explora les possibilitats de resistència i transformació en escenes on els adolescents participants desafien els discursos tradicionals de gènere, la racialització i la sexualitat, produeixen contra-relats i, finalment, experimenten o negocien amb les seves identitats. Prenent el fil de les accions pedagògiques proposades a PI(E)CE i les creacions dels participants, la investigació es mou per les escenes que van il·luminar elements d'una pedagogia de resistència, agència i transformació. A través d'una etnografia performativa, que es nodreix de la fenomenologia queer i de l'afecte en / com a metodologia, es produeixen composicions d'escenes que tracen una trobada entre l'art i l'educació, i alhora, possibiliten la imaginació d'una pedagogia transformadora. Aquesta recerca impulsa la creació d'un marc per a una pedagogia indòcil -que inspirada en els elements de contacte, moviment i imaginació- elabora les interseccions entre l'emocionalitat i la identitat, la performance i la performativitat. Finalment, aquest projecte d'investigació desenreda la qüestió de les estratègies interpretatives proporcionades per la investigació qualitativa, a través de la tàctica de plugging-in. En aquesta direcció, l'emoció s'abraça no només com un element de la metodologia, sinó com un mètode en si mateix en un intent de mobilitzar els imaginaris alternatius de la recerca.
Resumen: Este proyecto de investigación se basa en la experiencia de una etnografía performativa colaborativa, que tuvo lugar en dos centros de enseñanza secundaria de Barcelona durante el año 2016-2017 en el contexto del proyecto PI(E)CE, una iniciativa artística, social y educativa. Situado dentro de un marco que entrelaza las políticas de la emoción desde una perspectiva feminista y postcolonial, las pedagogías de la liberación y del contacto, y los estudios de performance y performatividad, este proyecto explora las posibilidades de resistencia y transformación en escenas donde los adolescentes participantes desafían los discursos tradicionales de género, racialización y sexualidad, producen contrarelatos y, por último, experimentan o negocian con sus identidades. Tomando el hilo de las acciones pedagógicas propuestas en PI(E)CE y las creaciones de los participantes, la investigación se mueve por las escenas que iluminaron elementos de una pedagogía de resistencia, agencia y transformación. A través de una etnografía performativa, que se nutre de la fenomenología queer y del afecto en / como metodología, se producen composiciones de escenas que trazan un encuentro entre el arte y la educación, y a la vez, posibilitan la imaginación de una pedagogía transformadora. Esa búsqueda impulsa la creación de un marco para una pedagogía indócil -que bebiendo de los elementos de contacto, movimiento e imaginación- elabora las intersecciones entre la emocionalidad y la identidad, la performance y la performatividad. Por último, este proyecto de investigación desenreda la cuestión de las estrategias interpretativas proporcionadas por la investigación cualitativa, a través de la táctica de plugging-in. Hacia esta dirección, la emoción se abraza no sólo como un elemento de la metodología, sino como un método en si mismo en un intento de movilizar los imaginarios alternativos de investigación.
Resumen: This research project draws from the experience of a collaborative performance ethnography, that took place in two secondary schools in Barcelona during the year 2016-2017 within the context of project PI(E)CE, an artistic, social and educational initiative. Embedded within a framework, which entangles the politics of emotion from a feminist and post-colonial perspective, pedagogies of liberation and contact, and studies in performance and performativity, this project explores the possibilities of resistance and transformation in scenes where the participant adolescents challenge traditional discourses of gender, race and sexuality, produce counter-narratives, and, ultimately, experiment or negotiate with their identities. Taking the thread from the pedagogical actions proposed in PI(E)CE and the creations of the participants, the research navigates the scenes which illuminated elements of a pedagogy of resistance, agency and transformation. Through a performance ethnography, that nourishes from queer phenomenology and affect in / as methodology, it composes scenes which trace an encounter between art and education, as well as enable the imagination of a transformative pedagogy. This quest moves the creation of an imaginary for an indocile pedagogy -nurtured by the elements of contact, movement and imagination- which elaborates on the intersections between emotionality and identity, performance and performativity. Finally, this research project unravels a questioning of interpretational strategies provided in qualitative research through the tactic of plugging in. Towards this direction, emotion is embraced not only as an element of methodology, but as method itself in an attempt to also mobilize alternative research imaginaries.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Anglès
Colección: Programa de Doctorat en Educació
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Arts escèniques ; Artes escénicas ; Performing arts ; Etnografia performativa ; Etnografía performativa ; Performance ethnography ; Pedagogia transformadora ; Pedagogía transformadora ; Transformative pedagogy ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/671980


341 p, 15.1 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2021-07-01, última modificación el 2022-12-19



   Favorit i Compartir