Significado de la visualización de la vena central de la glándula suprarrenal en la tomografía computarizada con contraste intravenoso
Pernas Canadell, Juan Carlos
Flotats, Albert, dir.
Hidalgo Pérez, José Alberto, dir.
Moral Duarte, Antonio, dir.
Carrió, Ignasi, dir.

Data: 2020
Resum: Els estudis rutinaris mitjançant TC per diferents causes detecten lesions adenomatoses com troballa incidental en un percentatge significatiu dels estudis. Una situació clínica habitual és la detecció d'un nòdul suprarrenal en un estudi toràcic o abdominal rutinari amb contrast intravenós realitzat a la fase venosa (als 70 segons aproximadament després de la injecció de la mateixa), de manera que establir el diagnòstic d'adenoma en aquest tipus d'exploració és difícil ja que les característiques de la imatge es solapen amb les de les metàstasis i altres lesions suprarrenals. En base als criteris anatomopatològics de Weiss en què estableix que l'absència d'invasió vascular venosa és un criteri de benignitat d'una lesió suprarenal, aquesta tesi pretén establir el valor predictiu positiu de la visualització de la vena central de la glàndula suprarrenal en la TC amb contrast intravenós d'correspondre a una lesió suprarrenal adenomatosa benigna en els pacients als quals es realitza l'exploració per qualsevol motiu. Per a això s'ha determinat en un grup de 100 lesions suprarrenals identificades en estudis rutinaris la presència d'aquest signe radiològic. D'altra banda, es va seleccionar un grup de 90 lesions observades en estudis rutinaris en què es va visualitzar la vena central de la glàndula suprarrenal en la TC amb contrast intravenós correl·lacionant-les amb el seu diagnòstic final confirmat per la seva evolució o estudi histològic. La visualització de la vena central de la glàndula suprarrenal va mostrar una prevalença del 61% i va oferir una sensibilitat del 66%, una especificitat del 80%, un valor predictiu positiu del 97% i un valor predictiu negatiu del 21% per al diagnòstic de lesió adenomatosa. La visualització de la vena central de la glàndula suprarrenal en lesions suprarrenals incidentals ofereix un alt valor predictiu positiu que aquestes lesions siguin d'estirp adenomatosa, tant en pacients oncològics com no oncològics, però, l'absència de visualització de la vena central de la glàndula suprarrenal no permet determinar la naturalesa de la lesió.
Resum: Los estudios rutinarios mediante TC por diferentes causas detectan lesiones adenomatosas como hallazgo incidental en un porcentaje significativo de los estudios. Una situación clínica habitual es la detección de un nódulo suprarrenal en un estudio torácico o abdominal rutinario con contraste intravenoso realizado en la fase venosa (a los 70 segundos aproximadamente después de la inyección del mismo), por lo que establecer el diagnóstico de adenoma en este tipo de exploración es difícil ya que las características de la imagen se solapan con las de las metástasis y otras lesiones suprarrenales. En base a los criterios anatomopatológicos de Weiss en los que establece que la ausencia de invasión vascular venosa es un criterio de benignidad de una lesión suprarrenal, esta tesis pretende establecer el valor predictivo positivo de la visualización de la vena central de la glándula suprarrenal en la TC con contraste intravenoso de corresponder a una lesión suprarrenal adenomatosa benigna en los pacientes a los que se realiza la exploración por cualquier motivo. Para ello se ha determinado en un grupo de 100 lesiones suprarrenales identificadas en estudios rutinarios la presencia de este signo radiológico. Por otro lado, se seleccionó un grupo de 90 lesiones observadas en estudios rutinarios en las que se visualizó la vena central de la glándula suprarrenal en la TC con contraste intravenoso correlacionandolas con su diagnóstico final confirmado por su evolución o estudio histológico. La visualización de la vena central de la glándula suprarrenal mostró una prevalencia del 61% y ofreció una sensibilidad del 66%, una especificidad del 80%, un valor predictivo positivo del 97% y un valor predictivo negativo del 21% para el diagnóstico de lesión adenomatosa. La visualización de la vena central de la glándula suprarrenal en lesiones suprarrenales incidentales ofrece un alto valor predictivo positivo de que estas lesiones sean de estirpe adenomatosa, tanto en pacientes oncológicos como no oncológicos, sin embargo, la ausencia de visualización de la vena central de la glándula suprarrenal no permite determinar la naturaleza de la lesión.
Resum: Routine CT studies for different causes detect adenomatous lesions as an incidental finding in a significant percentage of the studies. A common clinical situation is the detection of an adrenal nodule in a routine thoracic or abdominal study with intravenous contrast performed in the venous phase (approximately 70 seconds after injection), therefore establishing the diagnosis of adenoma in this this type of examination is difficult since the image characteristics overlap with those of metastases and other adrenal lesions. Based on the Weiss pathological criteria in which it is established that the absence of venous vascular invasion is a benign criterion of an adrenal lesion, this thesis aims to establish the positive predictive value of visualization of the central vein of the adrenal gland in the Intravenous contrast-enhanced CT to correspond to a benign adrenal lesion in patients undergoing exploration for any reason. For this, the presence of this radiological sign has been determined in a group of 100 adrenal lesions identified in routine studies. On the other hand, a group of 90 lesions observed in routine studies in which the central vein of the adrenal gland was visualized on CT with intravenous contrast were selected, correlating them with their final diagnosis confirmed by their evolution or histological study. Visualization of the central vein of the adrenal gland showed a prevalence of 61% and offered a sensitivity of 66%, a specificity of 80%, a predictive positive value of 97% and a negative predictive value of 21% for the diagnosis of adenomatous lesion. Visualization of the central vein of the adrenal gland in incidental adrenal lesions offers a high predictive positive value that these lesions are adenomatous, both in oncological and non-oncological patients, however, the absence of visualization of the central vein of the adrenal gland it does not allow to determine the nature of the lesion.
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Medicina
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Programa de Doctorat en Medicina
Document: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Matèria: Suprarrenal ; Adrenal ; Vena ; Vein ; Tomografia ; Tomografía ; Tomography ; Ciències de la Salut

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/672023


119 p, 1.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2021-07-02, darrera modificació el 2023-01-29



   Favorit i Compartir