Sociologia de les identitats [101132]
Bielsa, Esperança
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Sociology of Identity
Títol variant: Sociología de las identidades
Data: 2021-22
Resum: Aquesta assignatura ofereix una perspectiva sociològica sobre la identitat i les seves paradoxes, examinant la centralitat del concepte en la societat contemporània així com les principals crítiques que s'han fet al seu ús acadèmic. El curs proporciona eines bàsiques per a relacionar la identitat amb la condició social de l'ésser humà, per una banda, i investiga la construcció social de la identitat en les seves diverses manifestacions, per una altra. L'assignatura parteix de l'anàlisi del vincle entre individu i societat, des d'autors clàssics com Mead, Goffman i Elias, per després centrar-se en les nocions d'identitat col·lectiva que emergeixen a partir de finals de la dècada de 1960 amb les polítiques de la identitat. Un tercer bloc analitza les principals crítiques al concepte d'identitat i la necessitat de redefinir-la en el context actual. Finalment, un quart bloc proposa com a alternativa una reflexió sobre la no identitat a partir de la figura de l'estrany, de les fronteres i de la pràctica de la traducció.
Resum: This module offers a sociological perspective on identity and its paradoxes, examining the centrality of the concept in contemporary society as well as the main criticisms that have been made to its academic use. The module provides basic tools for relating identity to the social nature of human beings, on the one hand, and investigates the social construction of identity in its various manifestations, on the other. The module starts with an analysis of the link between individual and society through classical authors such as Mead, Goffman and Elias, to then focus on the notions of collective identity that emerge from the end of the decade of 1960 with identity politics. A third block analyses the main criticism of the concept of identity and the need to redefine it in the current context. Finally, a fourth block proposes as an alternative a reflection on non-identity centered on the figure of the stranger, borders and the practice of translation.
Resum: Esta asignatura ofrece una perspectiva sociológica sobre la identidad y sus paradojas, examinando la centralidad del concepto en la sociedad contemporánea,así como las principales críticas que se han hecho a su uso académico. El curso proporciona herramientas básicas para relacionar la identidad con la condición social del ser humano, por un lado, e investiga la construcción social de la identidad en sus diversas manifestaciones, por otro. La asignatura pate del análisis del vínculo entre el individuo y la sociedad, desde autores clásicos como Mead, Goffman y Elias, para después centrarse en las nociones de identidad colectiva que surgen desde el final de la década de 1960 con las políticas de la identidad. Un tercer bloque analiza las principales críticas al concepto de identidad y la necesidad de redefinirlo en el contexto actual. Por último, un cuarto bloque propone una reflexión alternativa sobre la no identidad basada en la figura del extraño, las fronteras y la práctica de la traducción.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Sociologia [2500262]
Pla d'estudis: Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1282] ; Grau en Sociologia [1361] ; Grau en Ciència Política i Gestió Pública i Grau en Sociologia [1402] ; Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1440] ; Grau en Sociologia [819]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 114.5 KB

Anglès
7 p, 112.6 KB

Castellà
7 p, 114.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2021-07-09, darrera modificació el 2023-01-21



   Favorit i Compartir