La moral fiscal en España, factores determinantes del comportamiento fiscal de los españoles
Agüera González, Marc
Noguera, Jose A, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Título variante: La moral fiscal en Espanya, factors determinants del comportament fiscal dels espanyols
Título variante: Tax morale in Spain, determinants of Spanish tax behavior
Fecha: 2021
Resumen: Aquest projecte és una anàlisi quantitativa per tal d'estudiar la moral fiscal i els seus factors determinants i buscar associacions estadístiques entre ells per contrastar la consistència de les teories exposades en la literatura sociològica sobre estudis fiscals El frau fiscal esdevé, a més d'un problema rellevant en el marc internacional, un repte metodològic per a les aproximacions quantitatives. S'aborda la moral fiscal com una de les principals variables que poden estar associades a el frau efectiu. La principal hipòtesi que es planteja és que factors com la confiança, la valoració de l'intercanvi i les característiques socioeconòmiques individuals estan associades amb la justificació de l'frau. Per a això, s'han emprat els resultats de el baròmetre de l'Institut d'Estudis Fiscals (IEF) entre 2003 i 2018. S'ha observat que la moral guarda estreta relació amb les característiques basals de l'individu, sobretot amb edat i educació. Factors com la percepció de la justícia fiscal o la valoració de l'intercanvi no són tan determinants sobre la moral fiscal com ho és la confiança. Més concretament la confiança política, que esdevé un factor fonamental en l'anàlisi de dependència plantejat.
Resumen: Este proyecto es un análisis cuantitativo con el fin de estudiar la moral fiscal y sus factores determinantes y buscar asociaciones estadísticas entre ellos para contrastar la consistencia de las teorías expuestas en la literatura sociológica sobre estudios fiscales. El fraude fiscal deviene, además de un problema relevante en el marco internacional, un reto metodológico para las aproximaciones cuantitativas. Se aborda la moral fiscal como una de las principales variables que pueden estar asociadas al fraude efectivo. La principal hipótesis que se plantea es que factores como la confianza, la valoración del intercambio y las características socioeconómicas individuales están asociadas con la justificación del fraude. Para ello, se han empleado los resultados del barómetro del Instituto de Estudios Fiscales (IEF) entre 2003 y 2018. Se ha observado que la moral guarda estrecha relación con las características basales del individuo, sobre todo con edad y educación. Factores como la percepción de la justicia fiscal o la valoración del intercambio no son tan determinantes sobre la moral fiscal como lo es la confianza. Más concretamente la confianza política, que deviene un factor fundamental en el análisis de dependencia planteado.
Resumen: This project is a quantitative analysis with the aim of studying tax morale and its determinants and seeking statistical associations between them in order to contrast the consistency of the theories put forward in the sociological literature on tax studies. In addition to being a relevant problem in the international framework, tax fraud becomes a methodological challenge for quantitative approaches. Tax morale is approached as one of the main variables that may be associated with actual fraud. The main hypothesis is that factors such as trust, exchange valuation and individual socioeconomic characteristics are associated with the justification of fraud. For this purpose, the results of the barometer of the Institute for Fiscal Studies (IEF) between 2003 and 2018 have been used. It has been observed that morale is closely related to the baseline characteristics of the individual, especially with age and education. Factors such as the perception of tax fairness or the valuation of exchange are not as determinant on tax morale as trust is. More specifically, political trust, which becomes a fundamental factor in the dependency analysis proposed.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Castellà
Titulación: Sociologia [2500262]
Plan de estudios: Grau en Sociologia [819]
Documento: Treball final de grau ; Text
Materia: Confiança ; Justícia fiscal ; Frau fiscal ; Moral fiscal ; Valoració d'intercanvi ; Confianza ; Justicia fiscal ; Fraude fiscal ; Valoración de intercambio ; Exchange valuation ; Tax fraud ; Trust ; Tax fairness ; Tax morale



TFG
45 p, 5.1 MB

Resum executiu
5 p, 291.1 KB

Póster
1 p, 155.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Trabajos de Fin de Grado > Facultad de Ciencias Políticas y Sociología. TFG

 Registro creado el 2021-10-01, última modificación el 2023-05-17



   Favorit i Compartir