Experiències de qualitat estètica : una aproximació multimodal a la lectoescriptura
Pons i Bartrolí, Bàrbara
Álvarez Cánovas, Isabel, 1971-, dir.

Fecha: 2021
Resumen: L'aprenentatge multimodal de la lectoescriptura és un tema cabdal per a la societat actual. L'aportació, que, entre d'altres, ofereixen les il·lustracions o els dibuixos dels mateixos infants, són una font de riquesa per poder estudiar i arribar a entendre les dificultats que puguin arribar a tenir en aquest procés complex d'aprenentatge. Aquesta Tesi empra el concepte de les Experiències de Qualitat Estètica (EQE), concepte desenvolupat per Dewey en diversos dels seus llibres, com a una eina d'innovació i de reflexió dins del context de la legislació educativa catalana. L'estudi es focalitza en la representació de les EQE mitjançant els dibuixos dels infants per tal de poder comprovar el seu potencial com a instrument en l'adquisició de la lectoescriptura en edats inicials. S'ha emprat una metodologia qualitativa, en concret, l'estudi de cas amb una mostra de 175 alumnes provinents d'un centre educatiu innovador amb infants de vuit grups diferents entre P4 Infantil a 2on de Primària obtenint un total de 525 dibuixos. Es va aplicar un enfocament emergent per tal d'obtenir i analitzar les categories obtingudes. Per l'anàlisi dels dibuixos es va recolzar amb la teoria del desenvolupament de Lowenfeld (1947). Després de realitzar dues intervencions es va procedir a una comparativa entre els codis EQE i els codis Estàndard. Els resultats obtinguts mostren que van progressar en el procés d'aprenentatge de la lectoescriptura gràcies a la utilització de les EQE, concretament el 56,76% a Infantil i el 54,74% a Primària. A més a més es pot afirmar que, gairebé el 90% dels alumnes van evolucionar positivament a l'aprenentatge de lectoescriptura, això també inclou aquells infants amb programacions individualitzades. Per concloure es pot dir que aquest treball ha contribuït a la multimodalitat de l'aprenentatge de la lectoescriptura aportant una nova eina, amb la utilització de les EQE, oferint nous canals de comunicació amb l'alumnat al mateix temps que serveix com a eina al professorat per tal d'experimentar amb noves eines.
Resumen: El aprendizaje multimodal de la lectoescritura es un tema rellevant para la sociedad actual. La aportación, que, entre otros, ofrecen las ilustraciones o los dibujos de los mismos niños/as, son una fuente de riqueza para poder estudiar y llegar a entender las dificultades que pueden llegar a tener en este complejo proceso de aprendizaje. Esta Tesis utiliza el concepto de Experiencias de Calidad Estética (EQE), concepto desarrollado por Dewey en varios de sus libros, como una herramienta de innovación y de reflexión dentro del contexto de la legislación educativa catalana. El estudio se focaliza en la representación de las EQE mediante los dibujos de los niños para poder comprobar su potencial como instrumento en la adquisición de la lectoescritura en edades iniciales. Se ha utilizado una metodología cualitativa, en concreto, el estudio de caso con una muestra de 175 alumnos provenientes de un centro educativo innovador con niños/as de ocho grupos diferentes entre P4 de Infantil a 2o de Primaria obteniendo un total de 525 dibujos. Se aplicó un enfoque emergente para poder obtener y analizar las categorías obtenidas. Para el análisis de los dibujos se basó en la teoría del desarrollo de Lowenfeld (1947). Después de realizar dos intervenciones se procedió a una comparativa entre los códigos EQE y los códigos estándares. Los resultados obtenidos muestran que progresaron en el proceso del aprendizaje de la lectoescritura gracias a la utilización de las EQE, concretamente el 56,76% a Infantil y el 54,74% a Primaria. Además, se puede afirmar que, casi en un 90% de los alumnos evolucionaron positivamente en el aprendizaje de la lectoescritura, incluyendo también aquellos niños con programaciones individualizadas. Para concluir, se puede decir que este trabajo ha contribuido a la multimodalidad del aprendizaje de la lectoescritura aportando una nueva herramienta, con la utilización de las EQE, ofreciendo así, nuevos canales de comunicación con el alumnado al mismo tiempo que sirve como herramienta al profesorado para experimentar con nuevas posibilidades.
Resumen: Multimodal literacy learning is a key issue for today's society. The contribution, which, among others, is offered by the illustrations or drawings of the children themselves, is a source of wealth to be able to study and come to understand the difficulties they may have in this complex learning process. This Thesis use the concept of Experiences with Aesthetic Quality (EwAQ), a concept developed by Dewey in several of his books, as a tool for innovation and reflection within the context of Catalan education legislation. The study focuses on the representation of EwAQ through children's drawing to test their potential as an instrument in the acquisition of literacy at an early age. A qualitative methodology was used, in particular, the case study with a sample of 175 students from an innovative school with children from eight different groups from P4 Kindergarden to 2nd Primary obtaining a total of 525 drawings. An emerging approach was applied to obtain and analyse the categories obtained. For the analysis of the drawings, he relied on Lowenfeld's (1947) theory of development. After performing two interventions, a comparison was made between the EwAQ and the standard drawings. The results obtained show that students both in Kindergarden (56,76%) and Primary (54,74%) progressed in the process of learning to read and write thanks fo the help of EwAQ. In addition, it can be stated that almost 90% of the students evolved positively in learning to read and write, this also includes those children with individualized schedules. In conclusion, it can be said that this work has contributed to the multimodality of learning to read and write by providing a new tool, with the use of EwAQ, offering new channels of communication with students while serving as a tool to teachers to experiment with new ways of learning.
Nota: Premi Extraordinari de Doctorat concedit pels programes de doctorat de la UAB per curs acadèmic 2020-2021
Nota: Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Educació
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Colección: Programa de Doctorat en Educació
Documento: Tesi doctoral ; Text ; Versió publicada
Materia: Dewey ; Sistema Educatiu Català ; Sistema Educativo Catalan ; Educational Catalan System ; Dibuix ; Dibujo ; Drawing ; Ciències Socials

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/673955


322 p, 7.7 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2022-04-04, última modificación el 2023-01-07



   Favorit i Compartir