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Inflammatory potential of diet and bone mineral density in a senior Mediterranean population : a cross-sectional analysis of PREDIMED-Plus study
García-Gavilán, Jesús F. (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Paz-Graniel, Indira (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Babio, Nancy (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Romaguera, Dora (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears)
Martínez, Jose Alfredo (Universidad de Navarra)
Martin, Vicente (Centro de Investigación Biomédica en Red de Epidemiología y Salud Pública)
Martínez, María Ángeles (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Konieczna, Jadwiga (Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears)
Ruiz-Canela, Miguel (Universidad de Navarra)
de Paz, José Antonio (Universidad de León)
Goday Arnó, Albert (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Martínez-González, Miguel Ángel (Harvard TH Chan School of Public Health)
Bulló, Mònica (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)
Salas-Salvadó, Jordi (Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición)

Date: 2021
Abstract: Inflammation could play a key role in tissue damage and bone metabolism. The modified dietary inflammatory score (M-DIS) is a validated tool to estimate the inflammatory potential of the diet. In the present study, we evaluate the associations between the M-DIS and bone mineral density (BMD) in a senior Mediterranean population with overweight/obesity and metabolic syndrome. Baseline cross-sectional association between the M-DIS and bone mineral density was assessed in 1134 participants of the multicenter PREDIMED-Plus trial (aged 55-75 with overweight/obesity and metabolic syndrome). BMD was measured using Dual-energy X-ray Absorptiometry scans and participants answered a food frequency questionnaire to determine the M-DIS. BMD was categorized as low BMD when T score was equal or lower than -1 and normal BMD in another case. Associations between BMD and M-DIS were evaluated by using linear and logistic regressions adjusted by other co-variates. Participants in the top tertile of the M-DIS had a lower BMD at total femur [β (95% CI) − 0. 02 (− 0. 04, − 0. 01)], trochanter areas [β (95% CI) − 0. 03 (− 0. 05, − 0. 01)] and lumbar spine area [β (95% CI) − 0. 03 (− 0. 07, 0. 01)] (but in the last case, measures were less precise and hence not statistically significant) compared to those in the lower M-DIS tertile. Multiple logistic regression analyses showed that the odds of the total femur and femoral trochanter osteopenia/osteoporosis were higher in participants in the top tertile compared to those in the lowest tertile of M-DIS [OR (95% CI) 1. 71 (1. 12, 2. 64), P for trend 0. 015; 2. 02 (1. 29, 3. 21), P for trend 0. 002, respectively]. A high pro-inflammatory diet, measured by the M-DIS, is associated with lower BMD in a senior Mediterranean population with metabolic syndrome. The online version contains supplementary material available at 10. 1007/s00394-021-02751-5.
Grants: Instituto de Salud Carlos III PI13/00673
Instituto de Salud Carlos III PI13/00492
Instituto de Salud Carlos III PI13/00272
Instituto de Salud Carlos III PI13/01123
Instituto de Salud Carlos III PI13/00462
Instituto de Salud Carlos III PI13/00233
Instituto de Salud Carlos III PI13/02184
Instituto de Salud Carlos III PI13/00728
Instituto de Salud Carlos III PI13/01090
Instituto de Salud Carlos III PI13/01056
Instituto de Salud Carlos III PI14/01722
Instituto de Salud Carlos III PI14/00636
Instituto de Salud Carlos III PI14/00618
Instituto de Salud Carlos III PI14/00696
Instituto de Salud Carlos III PI14/01206
Instituto de Salud Carlos III PI14/01919
Instituto de Salud Carlos III PI14/00853
Instituto de Salud Carlos III PI14/01374
Instituto de Salud Carlos III PI14/00972
Instituto de Salud Carlos III PI14/00728
Instituto de Salud Carlos III PI14/01471
Instituto de Salud Carlos III PI16/00473
Instituto de Salud Carlos III PI16/00662
Instituto de Salud Carlos III PI16/01873
Instituto de Salud Carlos III PI16/01094
Instituto de Salud Carlos III PI16/00501
Instituto de Salud Carlos III PI16/00533
Instituto de Salud Carlos III PI16/00381
Instituto de Salud Carlos III PI16/00366
Instituto de Salud Carlos III PI16/01522
Instituto de Salud Carlos III PI16/01120
Instituto de Salud Carlos III PI17/00764
Instituto de Salud Carlos III PI17/01183
Instituto de Salud Carlos III PI17/00855
Instituto de Salud Carlos III PI17/01347
Instituto de Salud Carlos III PI17/00525
Instituto de Salud Carlos III PI17/01827
Instituto de Salud Carlos III PI17/00532
Instituto de Salud Carlos III PI17/00215
Instituto de Salud Carlos III PI17/01441
Instituto de Salud Carlos III PI17/00508
Instituto de Salud Carlos III PI17/01732
Instituto de Salud Carlos III PI17/00926
Instituto de Salud Carlos III PI19/00957
Instituto de Salud Carlos III PI19/00386
Instituto de Salud Carlos III PI19/00309
Instituto de Salud Carlos III PI19/01032
Instituto de Salud Carlos III PI19/00576
Instituto de Salud Carlos III PI19/00017
Instituto de Salud Carlos III PI19/01226
Instituto de Salud Carlos III PI19/00781
Instituto de Salud Carlos III PI19/01560
Instituto de Salud Carlos III PI19/01332
Instituto de Salud Carlos III PI20/01802
Instituto de Salud Carlos III PI20/00138
Instituto de Salud Carlos III PI20/01532
Instituto de Salud Carlos III PI20/00456
Instituto de Salud Carlos III PI20/00339
Instituto de Salud Carlos III PI20/00557
Instituto de Salud Carlos III PI20/00886
Instituto de Salud Carlos III PI20/01158
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Language: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Diet ; Bone mineral density ; Inflammation ; Osteoporosis
Published in: European Journal of Nutrition, Vol. 61 (november 2021) , p. 1445-1455, ISSN 1436-6215

DOI: 10.1007/s00394-021-02751-5
PMID: 34842966


11 p, 917.2 KB

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