Web of Science: 0 cites, Scopus: 0 cites, Google Scholar: cites
Movilidad sostenible : interdisciplinariedad, articulación conceptual y frentes de investigación
Pérez-Morales, Alfredo (Universidad de Murcia)
Gil-Guirado, Salvador (Universidad de Murcia)
Maqueda-Belmonte, Fernando (Universidad de Murcia)

Títol variant: Mobilitat sostenible : interdisciplinarietat, articulació conceptual i fronts de recerca
Títol variant: Sustainable mobility research : interdisciplinarity, conceptual articulation and research fronts
Títol variant: Mobilité durable: interdisciplinarité, articulation conceptuelle et fronts de recherche
Data: 2022
Resum: La planificación para la movilidad sostenible requiere de una visión holística y de una aproximación desde diferentes enfoques. Se hace necesario conocer las trayectorias investigadoras y los campos de desarrollo de los que se nutre esta disciplina, con un notable carácter innovador. Para abordar lo anterior de una forma ordenada, en el presente trabajo se desarrolla un análisis bibliométrico mediante una metodología novel. Los resultados revelaron que los conceptos, métodos y experimentos fundamentales que giran en torno a la movilidad sostenible provienen de las ciencias sociales, especialmente de la geografía del transporte, la planificación urbana, la sociología y la psicología. Las áreas temáticas predominantes identificadas fueron las siguientes: planificación estratégica, componente social del transporte y nuevas tecnologías. Entre los principales consensos a los que han llegado las investigaciones analizadas, destaca el hecho de que transformar el sistema de transporte en un modelo sostenible requiere aumentar la accesibilidad y un cambio modal.
Resum: La planificació per a la mobilitat sostenible demana una visió holística i una aproximació des de diferents enfocaments. És necessari conèixer les trajectòries investigadores i els camps de desenvolupament dels quals es nodreix aquesta disciplina, amb un notable caràcter innovador. Per abordar tot això d'una forma ordenada, en aquest treball es desenvolupa una anàlisi bibliomètrica mitjançant una metodologia novella. Els resultats van revelar que els conceptes, mètodes i experiments fonamentals que giren entorn de la mobilitat sostenible provenen de les ciències socials, especialment de la geografia del transport, la planificació urbana, la sociologia i la psicologia. Les àrees temàtiques predominants identificades van ser les següents: planificació estratègica, component social del transport i noves tecnologies. Entre els principals consensos als quals han arribat les recerques analitzades, destaca el fet que transformar el sistema de transport en un model sostenible requereix augmentar l'accessibilitat i un canvi modal.
Resum: Planning for sustainable mobility requires a holistic vision and an approach from different perspectives. It is necessary to know the research trajectories and fields of development that nourish this discipline, with its notable innovative character. In order to address this goal methodically, this paper develops a bibliometric analysis using a novel methodology. The results reveal that the fundamental concepts, methods and experiments revolving around sustainable mobility come from the social sciences, especially transport geography, urban planning, sociology and psychology. The predominant thematic areas identified were: strategic planning, the social component of transport, and new technologies. Among the main conclusions reached by the research under analysis was, notably, the fact that transforming the transport system into a sustainable model requires an increase in accessibility and a modal transformation.
Resum: La planification de la mobilité durable exige une vision globale et une approche sous diffé-rents angles. Il est nécessaire de connaître les trajectoires de recherche et les champs de déve-loppement qui nourrissent cette discipline au caractère innovant notable. Afin de répondre de manière ordonnée à ce qui précède, cet article développe une analyse bibliométrique en utilisant une nouvelle méthodologie. Les résultats ont révélé que les concepts fondamentaux, les méthodes et les expériences tournant autour de la mobilité durable proviennent des sciences sociales, notamment de la géographie des transports, de l'urbanisme, de la sociologie et de la psychologie. Les domaines thématiques prédominants identifiés sont: la planifica-tion stratégique, la composante sociale du transport et les nouvelles technologies. Parmi les principaux consensus dégagés par les recherches analysées, il ressort que la transformation du système de transport en un modèle durable passe par une augmentation de l'accessibilité et par un transfert modal.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Bibliometria ; Estructura intel·lectual ; Mobilitat ; Sostenibilitat ; Transport ; Bibliometría ; Estructura intelectual ; Movilidad ; Sostenibilidad ; Transporte ; Bibliométrie ; Structure intellectuelle ; Mobilité ; Durabilité ; Bibliometrics ; Intellectual structure ; Mobility ; Sustainability
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 68 Núm. 2 (2022) , p. 393-422 (Articles) , ISSN 2014-4512

Adreça original: https://dag.revista.uab.cat/article/view/v68-n2-perez-gil-maqueda
DOI: 10.5565/rev/dag.704


30 p, 1.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2022-05-19, darrera modificació el 2022-05-26



   Favorit i Compartir