visitant ::
identificació
|
|||||||||||||||
Cerca | Lliura | Ajuda | Servei de Biblioteques | Sobre el DDD | Català English Español |
Pàgina inicial > Articles > Articles publicats > Carbon dioxide (CO) emissions and adherence to Mediterranean diet in an adult population : |
Data: | 2023 |
Resum: | Research related to sustainable diets is is highly relevant to provide better understanding of the impact of dietary intake on the health and the environment. To assess the association between the adherence to an energy-restricted Mediterranean diet and the amount of CO emitted in an older adult population. Using a cross-sectional design, the association between the adherence to an energy-reduced Mediterranean Diet (erMedDiet) score and dietary CO emissions in 6646 participants was assessed. Food intake and adherence to the erMedDiet was assessed using validated food frequency questionnaire and 17-item Mediterranean questionnaire. Sociodemographic characteristics were documented. Environmental impact was calculated through greenhouse gas emissions estimations, specifically CO emissions of each participant diet per day, using a European database. Participants were distributed in quartiles according to their estimated CO emissions expressed in kg/day: Q1 (≤2. 01 kg CO), Q2 (2. 02-2. 34 kg CO), Q3 (2. 35-2. 79 kg CO) and Q4 (≥2. 80 kg CO). More men than women induced higher dietary levels of CO emissions. Participants reporting higher consumption of vegetables, fruits, legumes, nuts, whole cereals, preferring white meat, and having less consumption of red meat were mostly emitting less kg of CO through diet. Participants with higher adherence to the Mediterranean Diet showed lower odds for dietary CO emissions: Q2 (OR 0. 87; 95%CI: 0. 76-1. 00), Q3 (OR 0. 69; 95%CI: 0. 69-0. 79) and Q4 (OR 0. 48; 95%CI: 0. 42-0. 55) vs Q1 (reference). The Mediterranean diet can be environmentally protective since the higher the adherence to the Mediterranean diet, the lower total dietary CO emissions. Mediterranean Diet index may be used as a pollution level index. |
Ajuts: | Ministerio de Economía y Competitividad PI13/00673 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/00492 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/00272 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/01123 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/00462 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/00233 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/02184 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/00728 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/01090 Ministerio de Economía y Competitividad PI13/01056 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/01722 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/00636 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/00618 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/00696 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/01206 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/01919 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/00853 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/01374 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/00972 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/00728 Ministerio de Economía y Competitividad PI14/01471 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/00473 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/00662 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/01873 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/01094 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/00501 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/00533 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/00381 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/00366 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/01522 Ministerio de Economía y Competitividad PI16/01120 Instituto de Salud Carlos III PI17/00764 Instituto de Salud Carlos III PI17/01183 Instituto de Salud Carlos III PI17/00855 Instituto de Salud Carlos III PI17/01347 Instituto de Salud Carlos III PI17/00525 Instituto de Salud Carlos III PI17/01827 Instituto de Salud Carlos III PI17/00532 Instituto de Salud Carlos III PI17/00215 Instituto de Salud Carlos III PI17/01441 Instituto de Salud Carlos III PI17/00508 Instituto de Salud Carlos III PI17/01732 Instituto de Salud Carlos III PI17/00926 Instituto de Salud Carlos III PI19/00957 Instituto de Salud Carlos III PI19/00386 Instituto de Salud Carlos III PI19/00309 Instituto de Salud Carlos III PI19/01032 Instituto de Salud Carlos III PI19/00576 Instituto de Salud Carlos III PI19/00017 Instituto de Salud Carlos III PI19/01226 Instituto de Salud Carlos III PI19/00781 Instituto de Salud Carlos III PI19/01560 Instituto de Salud Carlos III PI19/01332 Instituto de Salud Carlos III PI20/01802 Instituto de Salud Carlos III PI20/00138 Instituto de Salud Carlos III PI20/01532 Instituto de Salud Carlos III PI20/00456 Instituto de Salud Carlos III PI20/00339 Instituto de Salud Carlos III PI20/00557 Instituto de Salud Carlos III PI20/00886 Instituto de Salud Carlos III PI20/01158 European Commission 340918 |
Drets: | Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. |
Llengua: | Anglès |
Document: | Article ; recerca ; Versió publicada |
Matèria: | Greenhouse gas emissions ; Mediterranean diet ; Carbon dioxide ; Sustainability ; Sustainable diets ; Environment |
Publicat a: | Environmental health, Vol. 22 (january 2023) , ISSN 1476-069X |
10 p, 967.6 KB |