Google Scholar: cites
Les vicissituds del consum ecològic : fragmentació, risc, i nous valors
Barbeta Viñas, Marc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia)

Títol variant: The vicissitudes of ecological consumption : fragmentation, risk and new values
Data: 2016
Descripció: 16 pàg.
Resum: En aquest treball es proposa una anàlisi de les noves tendències al consum, posant una atenció especial al consum ecològic com una de les seves concrecions. Inscrites dins del context postfordista, es vinculen algunes d'aquestes noves tendències amb la tesi del nou model de consumidor. I dins d'aquest marc, s'analitzen les principals característiques dels consumidors ecològics, pel que fa als seus principis de consum i als usos socials que donen als productes ecològics. A continuació, s'aborden tres espais concrets de consum en què tendeixen a desenvolupar-se significativament les noves tendències i els valors del consum, en general, i de l'ecològic, en particular. En primer lloc, es revisen els valors i les lògiques de consum que entren en joc en el camp de l'alimentació; en segon lloc, s'aborda el desenvolupament significatiu que té el consum com a espai per a la ciutadania i la participació política, i en tercer lloc, s'analitza el consum com a manera de gestionar el risc en un context de suposada inseguretat. Finalment, es presenten unes conclusions en què es plantegen els límits del discurs del consum ecològic i algunes de les seves tendències dominants com a factor de canvi o transformació social, d'acord amb com s'està desenvolupant en les nostres societats.
Resum: In this paper a theoretical analysis of emerging trends in consumption is proposed, paying special attention to ecological consumption as one of its concretions. Inscribed within the post-Fordist context, some of these new trends are linked to the thesis of the new consumer model. Within this framework, we analyze the main characteristics of green consumers in regard to their principles of consumption and to the social uses to which they put organic products. We then address three specific areas of consumption in which the new trends and values of consumption in general and of ecological consumption in particular tend to develop significantly. Firstly, the values and logic of consumption that come into play in the field of food are reviewed; secondly, consumption's significant development as a space for citizens and for political participation is considered; and thirdly, consumption is analyzed as a form of risk management in the context of alleged insecurity. Finally, conclusions are presented on the limits of the discourse of ecological consumption and of some of its dominant trends as a factor of change and social transformation on the basis of how it is developing in our societies.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Consum ecològic ; Estil de vida ; Alimentació ; Risc ; Ciutadania ; Diferenciació ; Organic consumption ; Lifestyle ; Food ; Risk ; Citizens ; Differentiation
Publicat a: Revista catalana de sociologia, Vol. 31 Núm. 1 (2016) , p. 51-66, ISSN 2013-5149

DOI: 10.2436/20.3005.01.71


16 p, 185.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2023-02-25, darrera modificació el 2023-03-19



   Favorit i Compartir