Inactivation of Listeria innocua inoculated in liquid whole egg by high hydrostatic pressure
Ponce, E. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Pla Soler, Reyes (M. Teresa Reyes)
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Mor-Mur i Francesch, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Gervilla Fernández, Ramón (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA))
Guamis López, Buenaventura (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Data: |
1998 |
Resum: |
The resistance of Listeria innocua, as a model microorganism for Listeria monocytogenes, to high hydrostatic pressure in liquid whole egg was studied at several pressures (300, 350, 400, and 450 MPa), temperatures (- 15, 2, and 20°C), and times (5, 10, and 15 min). Listeria innocua was added to liquid whole egg at approximately 10 CFU/ml. Listeria innocua was not totally inactivated in any of the treatments. In general, reduction was better at 2°C than at room temperature, but the greatest inactivation was obtained at 450 MPa at 20°C for 15 min (over 5 log of reduction). The results indicate that microbial inactivation was increased with prolonged exposure to pressure. D values for Listeria innocua were obtained at 400 MPa for two temperatures (2 and 20°C), and different times (0 to 20 min). The microbial inactivation followed apparent first-order kinetics, exhibiting a decimal reduction time of 7. 35 min at 2°C and 8. 23 min at 20°C. |
Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. |
Llengua: |
Anglès |
Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Publicat a: |
Journal of Food Protection, Vol. 61 Núm. 1 (january 1998) , p. 119-122, ISSN 0362-028X |
DOI: 10.4315/0362-028X-61.1.119
PMID: 9708266
El registre apareix a les col·leccions:
Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2023-04-20, darrera modificació el 2023-04-28