Didàctica del coneixement del medi natural i social en educació infantil I [101989]
Castellví Mata, Jordi
Arís Redó, Nuria
Banqué, Neus
Valdes Sanchez, Laura
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de l'Educació

Títol variant: Teaching Knowledge of the Natural and Social Environment in Early Childhood Education I
Títol variant: Didáctica del conocimiento del medio natural y social en educación infantil I
Data: 2023-24
Resum: L'assignatura "Didàctica de coneixement del Medi natural i social en Educació Infantil I" és una assignatura obligatòria de tercer curs, centrada en una didàctica específica compartida per dues àrees de coneixement: les ciències socials i les ciències experimentals. És per això que l'assignatura està dissenyada amb moments de treball específic per a cada àrea, i amb moments on les dues àrees s'aborden de forma interdisciplinària. Amb aquest plantejament es proposa treballar eixos que recull el nou currículum d'educació infantil com 'Un infant que descobreix l'entorn amb curiositat' o 'Un infant que forma part de la diversitat del món que l'envolta' tot establint vincles amb les disciplines culturals de referència com són la didàctica de les ciències socials i de les ciències experimentals. Es pretén així desenvolupar criteris didàctics basats en un coneixement del currículum, de les teories, models i principis sobre l'ensenyament i aprenentatge a l'educació infantil, i sobre una concepció del món natural i social orientada a conèixer i tractar problemes socials i ambientals en aquesta etapa. Objectius formatius: 1. Identificar i valorar les aportacions de les ciències experimentals i de les ciències socials com a àmbits 1 1. Identificar i valorar les aportacions de les ciències experimentals i de les ciències socials com a àmbits culturals de la societat occidental i la seva rellevància en l'educació. 2. Identificar les característiques d'una programació escolar i d'aula que incorpora la complexitat en el marc de l'educació per a la sostenibilitat, la igualtat d'oportunitats, la coeducació i la ciudadania global. 3. Analitzar el currículum d'educació infantil. 4. Conèixer les teories més rellevants, models i principis de l'ensenyament i aprenentatge de les ciències experimentals i de les ciències socials a l'educació infantil. 5. Analitzar situacions didàctiques diverses que es donen a l'escola infantil i identificar-ne les finalitats i els continguts de ciències experimentals i de ciències socials que s'hi treballen, tot valorant-ne la seva adequació.
Resum: The subject "Didactics of Knowledge of the Natural and Social Environment in Early Childhood Education I" is a mandatory third-year course, focused on a specific didactics shared by two knowledge areas: social sciences and experimental sciences. That is why the subject is designed with specific work moments for each area, and with moments where both areas are approached in an interdisciplinary manner. With this approach, it is proposed to work on axes that the new curriculum of early childhood education includes, such as 'A child who discovers the environment with curiosity' or 'A child who is part of the diversity of the world that surrounds him', while establishing links with the cultural disciplines of reference such as the didactics of social sciences and experimental sciences. The aim is therefore to develop didactic criteria based on knowledge of the curriculum, theories, models and principles about teaching and learning in early childhood education, and about a conception of the natural and social world aimed at understanding and addressing social and environmental issues at this stage. Training objectives: 1. Identify and evaluate the contributions of the experimental sciences and the social sciences as cultural 1 1. Identify and evaluate the contributions of the experimental sciences and the social sciences as cultural scopes of Western society and their relevance in education. 2. Identify the characteristics of a school and classroom programming that incorporates complexity within the framework of Education for sustainability, equal opportunities, coeducation and global citizenship. 3. Analyze the child education curriculum. 4. To know the most relevant theories, models and principles of teaching and learning of the experimental sciences and social sciences in children's education. 5. Analyze various didactic situations that occur in the children's school and identify the purposes and contents of the experimental and social sciences that work on it, valuing its adequacy.
Resum: La asignatura "Didáctica del Conocimiento del Medio Natural y Social en Educación Infantil I" es una asignatura obligatoria de tercer curso, centrada en una didáctica específica compartida por dos áreas de conocimiento: las ciencias sociales y las ciencias experimentales. Es por eso que la asignatura está diseñada con momentos de trabajo específico para cada área, y con momentos en los que ambas áreas se abordan de manera interdisciplinaria. Con este enfoque, se propone trabajar ejes que recoge el nuevo currículo de educación infantil como 'Un niño que descubre el entorno con curiosidad' o 'Un niño que forma parte de la diversidad del mundo que le rodea', al tiempo que se establecen vínculos con las disciplinas culturales de referencia como son la didáctica de las ciencias sociales y las ciencias experimentales. Por tanto, se pretende desarrollar criterios didácticos basados en un conocimiento del currículo, de las teorías, modelos y principios sobre la enseñanza y el aprendizaje en la educación infantil, y sobre una concepción del mundo natural y social orientada a conocer y tratar problemas sociales y ambientales en esta etapa. Objetivos formativos: 1 1. Identificar y valorar las aportaciones de las ciencias experimentales y de las ciencias sociales como ámbitos culturales de la sociedad occidental y su relevancia en la educación. 2. Identificar las características de una programación escolar y de aula que incorpora la complejidad en el marco de la Educación para la sostenibilidad, la igualdad de oportunidades, la coeducación y la ciudadanía global. 3. Analizar el currículo de educación infantil. 4. Conocer las teorías más relevantes, modelos y principios de la enseñanza y aprendizaje de las ciencias experimentales y de las ciencias sociales en la educación infantil. 5. Analizar situaciones didácticas diversas que se dan en la escuela infantil e identificar las finalidades y los contenidos de ciencias experimentales y de ciencias sociales que se trabajan, valorando su adecuació.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Educació Infantil [2500797]
Pla d'estudis: Grau en Educació Infantil i Grau en Educació Primària [1363] ; Grau en Educació Infantil [847]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
9 p, 123.9 KB

Anglès
9 p, 122.8 KB

Castellà
9 p, 123.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2023-06-27, darrera modificació el 2023-11-08



   Favorit i Compartir