Web of Science: 20 cites, Scopus: 26 cites, Google Scholar: cites
Potential of sea buckthorn-based ingredients for the food and feed industry - a review
Vilas-Franquesa, Arnau (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Saldo Periago, Jordi (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Juan Godoy, Bibiana (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Data: 2020
Resum: Food industries seek to incorporate nutritious ingredients as they could bring added value to the final food products. One of the most interesting options is that sea buckthorn contains high concentrations of vitamin C, carotenoids, tocopherols, and other bioactive compounds, in addition to the unique lipid profile in the berry pulp, seed, and peel. This review summarizes the state-of-the-art of potential applications of sea buckthorn within the food and feed industry based on previously described applications. Products such as cheese, yoghurt or beverages already benefit from its application. Moreover, using sea buckthorn in feed products also derives into higher quality final products (e. g. meat quality, egg quality). Poultry, pig, and fish farming have been studied for that purpose. Despite all the accumulated articles depicted in the present review, the use of this fruit in food product formulation is nowadays scarce. New options for food product development with sea buckthorn are herein discussed.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Matèria: Food science ; Feed additive ; Product development ; Health ; Bioactive compounds ; Added value ; Sea buckthorn
Publicat a: Food Production, Processing and Nutrition, 2020

DOI: 10.1186/s43014-020-00032-y


17 p, 919.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de divulgació
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2024-01-31, darrera modificació el 2024-05-04



   Favorit i Compartir