Mary d'Abel Ferrara : símptomes de la religió en el món contemporani
Gamper Sachse, Daniel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filosofia)
Ferrús Vicente, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filosofia)

Data: 2009
Descripció: 18 pàg.
Resum: Els autors d'aquest article, fruit del curs "Religió i democràcia", de la Universitat Autònoma de Barcelona, defensen que la secularització, entesa com la dessacralització del món i la decadència de les religions, és més un mite que una realitat. Des de la sociologia de la religió se sosté que no es pot parlar, en sentit estricta, d'una retirada de la religió, sinó més aviat d'una transformació de l'experiència religiosa i del lloc que ocupa la religió a les societats modernes. En el text es ressegueixen algunes d'aquestes transformacions tot prenent com a fil conductor la pel·lícula d'Abel Ferrara Mary. Segons els autors, aquest film és un exemple pardigmàtic de la capacitat evocativa dels temes religiosos i de les noves maneres amb què els ciutadans i les institucions de les democràcies occidentals s'ocupen i són ocupats per les religions.
Resum: The authors of this article, fruit of the course "Religion and democracy" from the Autonomous University of Barcelona, defend that the secularization, understood as the de-consecration of the world and the decline of religions, is more a myth than a reality. From the sociology of religion it is sustained that it is not possible to talk about, in a strict manner, withdrawal from religion, but more like a transformation of the religious experience and of the place occupied by religion in the modern societies. The text re-examines some of these transformations by using as a thread the film Mary by Abel Ferrara. According to the actors, this film is a paradigmatic example of the evocative capacity of the religious themes and of the new ways in which the citizens and the institutions of the western democracies handle and are occupied by the religions.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Diàlegs: Revista d'Estudis Polítics i Socials, Vol. 12 Núm. 45 (2009) , p. 107-124, ISSN 1138-9850



18 p, 181.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2024-02-13, darrera modificació el 2024-05-04



   Favorit i Compartir