Informe de Comunidad : Ciutat Vella (Barcelona)
Llena Berñe, Asun (Universitat de Barcelona)
Úcar, Xavier (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social)
Ciraso Calí, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social)
Corbella Molina, Laura (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social)
Martínez Chito, Lucas Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social)
Valdivia, Paloma (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Teories de l'Educació i Pedagogia Social)
Núñez, Héctor (Universitat de Barcelona)
Gómez, Miquel (Universitat de Barcelona)
Fabra, Nuria (Universitat de Barcelona)
Vila, Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret)

Data: 2024
Descripció: 42 pàg.
Resum: El presente documento forma parte del «Proyecto HEBE. El empoderamiento de los jóvenes en la comunidad. Análisis de casos a partir de tres comunidades (HEBE-III)» y es la continuación de la línea de investigación iniciada en 2010 con el proyecto «La evaluación participativa de acciones comunitarias como metodología de aprendizaje para el empoderamiento personal y comunitario» (EDU2010-15122). En la convocatoria del año 2013 la investigación se centró en los jóvenes y en sus espacios, momentos y procesos de empoderamiento: «Proyecto HEBE. El empoderamiento de los jóvenes: Análisis de los momentos, espacios y procesos que contribuyen al empoderamiento juvenil» (EDU2013-42979-R). En 2017 se da continuidad a la investigación desarrollada con el proyecto «Proyecto HEBE. Identificación de factores potenciadores y limitadores del empoderamiento juvenil: análisis de discursos y prácticas de educadores» (EDU2017-83249-R). Las cuestiones concretas a las que queremos dar respuesta con esta investigación son: ¿Cómo influye la comunidad en el empoderamiento juvenil? ¿Qué estrategias y recursos debería potenciar la comunidad para facilitar el empoderamiento de las personas jóvenes? ¿Qué sinergias se establecen entre los proyectos socioeducativos con finalidad empoderadora y su entorno comunitario? ¿Cuál es el impacto de los proyectos de empoderamiento juvenil en las personas jóvenes mismas y en la comunidad?​.
Ajuts: Ministerio de Ciencia e Innovación PID2020-119939RB-100
Nota: El present document forma part del «Projecte HEBE. L'empoderament dels joves en la comunitat. Anàlisi de casos a partir de tres comunitats (HEBE-III)» i és la continuació de la línia de recerca iniciada el 2010 amb el projecte «L'avaluació participativa d'accions comunitàries com a metodologia d'aprenentatge per a l'empoderament personal i comunitari» (EDU2010-15122). A la convocatòria de l'any 2013 la recerca es va centrar en els joves i en els seus espais, moments i processos d'empoderament: «Projecte HEBE. L'empoderament dels joves: Anàlisi dels moments, espais i processos que contribueixen a l'empoderament juvenil» (EDU2013-42979-R). Al 2017 es dona continuïtat a la recerca desenvolupada amb el projecte «Projecte HEBE. Identificació de factors potenciadors i limitadors de l'empoderament juvenil: anàlisi de discursos i pràctiques d'educadors» (EDU2017-83249-R). Les qüestions concretes a què volem donar resposta amb aquesta recerca són: Com influeix la comunitat en l'empoderament juvenil? Quines estratègies i recursos hauria de potenciar la comunitat per tal de facilitar l'empoderament de les persones joves? Quines sinergies s'estableixen entre els projectes socioeducatius amb finalitat empoderadora i el seu entorn comunitari? Quin és l'impacte dels projectes d'empoderament juvenil en les persones joves mateixes i en la comunitat? Es vol que la resposta provingui de la veu i la mirada dels diferents agents implicats (jovent, professionals, polítics i ciutadania), coconstruint coneixement i buscant generar impacte en les comunitats que hi participen. La metodologia emprada és l'estudi de casos de 3 comunitats de Catalunya: el districte de Ciutat Vella de Barcelona (102.138 hab.), el barri oest de la ciutat de Girona (9.610 hab.) i el municipi de Celrà (5.390 hab.). Cada comunitat esdevé un cas que ha de servir com a referent per ajudar a entendre i avançar en el disseny de polítiques i serveis socioeducatius públics per al jovent. Entenem la comunitat com a unitat territorial, ambiental i sociocultural que vincula persones a partir de certs elements comuns, com ara l'adscripció geogràfica, ja sigui el barri o la ciutat, incloent també la comunitat digital. El que aquí es presenta és la síntesi de la recerca feta a la comunitat configurada pel districte de Ciutat Vella de Barcelona. El contingut d'aquest informe de comunitat és la síntesi dels tres informes previs que s'han estructurat metodològicament a partir de les estratègies de recerca que s'han dut a terme: Informe 1: anàlisi d'entrevistes: Ciutat Vella (Barcelona).; Informe 2: anàlisi de relats de vida: Ciutat Vella (Barcelona); Informe 3: anàlisi de grups de discussió: Ciutat Vella (Barcelona)
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Informe ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Empoderament juvenil ; Accions comunitàries ; Metodologia d'aprenentatge



42 p, 3.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Estudis

 Registre creat el 2024-03-22, darrera modificació el 2024-05-04



   Favorit i Compartir