Google Scholar: cites
High-Fat Diet-Induced Obesity Increases Brain Mitochondrial Complex I and Lipoxidation-Derived Protein Damage
Berdún, Rebeca (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)
Obis, Èlia (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)
Mota-Martorell, Natàlia (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)
Bassols Teixidó, Anna Maria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Valent, Daniel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Serrano, José C. E. (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)
Martín-Garí, Meritxell (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)
Rodríguez-Palmero, María (Laboratorios Ordesa S.L.)
Moreno-Muñoz, José Antonio (Laboratorios Ordesa S.L.)
Tibau, Joan (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
Quintanilla, Raquel (Unitat mixta d'investigació IRTA-UAB en Sanitat Animal. Centre de Recerca en Sanitat Animal)
Pamplona, Reinald (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)
Portero-Otín, Manuel (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)
Jové, Mariona (Institut de Recerca Biomèdica de Lleida)

Data: 2024
Resum: Obesity is a risk factor for highly prevalent age-related neurodegenerative diseases, the pathogenesis of whichinvolves mitochondrial dysfunction and protein oxidative damage. Lipoxidation, driven by high levels of peroxidizable unsaturated fatty acids and low antioxidant protection of the brain, stands out as a significant risk factor. To gain information on the relationship between obesity and brain molecular damage, in a porcine model of obesity we evaluated (1) the level of mitochondrial respiratory chain complexes, as the main source of free radical generation, by Western blot; (2) the fatty acid profile by gas chromatography; and (3) the oxidative modification of proteins by mass spectrometry. The results demonstrate a selectively higher amount of the lipoxidation-derived biomarker malondialdehyde-lysine (MDAL) (34% increase) in the frontal cortex, and positive correlations between MDAL and LDL levels and body weight. No changes were observed in brain fatty acid profile by the high-fat diet, and the increased lipid peroxidative modification was associated with increased levels of mitochondrial complex I (NDUFS3 and NDUFA9 subunits) and complex II (flavoprotein). Interestingly, introducing n3 fatty acids and a probiotic in the high-fat diet prevented the observed changes, suggesting that dietary components can modulate protein oxidative modification at the cerebral level and opening new possibilities in neurodegenerative diseases' prevention.
Ajuts: Instituto de Salud Carlos III PI20-000155
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca 2021-SGR00990
Nota: Altres ajuts: Laboratorios Ordesa S.L., Center for Technological and Industrial Development IDI-20141216 ; Fondo Europeo de Desarrollo Regional, IPT-20111008
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Obesity ; Lipoxidation ; Mitochondrial complexes ; N3 PUFA ; Probiotics ; Age-related neurodegenerative diseases
Publicat a: Antioxidants, Vol. 13 (january 2024) , ISSN 2076-3921

DOI: 10.3390/antiox13020161
PMID: 38397759


15 p, 1.4 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències de la salut i biociències > Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA-IRTA)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2024-04-09, darrera modificació el 2024-05-04



   Favorit i Compartir