Dinàmica dels micronutrients en la caiguda i descomposició de la virosta de tres sistemes forestals del Montseny
Caritat, Antònia (Universitat Autònoma de Barcelona. Laboratori d'Ecologia)
Terradas, Jaume (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)

Títol variant: Micronutrient dynamics in the litterfall and in the decomposition process of three forests of Montseny ( NE Spain)
Data: 1990
Resum: The dynamics of Mn, Fe and Zn has been studiedin the litterfall and in the decomposition process in individual monospecific stands of holm oak (Quercus ilex), beech (Fagus sylvatica) and fir (Abies alba) in the Montseny mountains. Usually, micronutrient concentrations in different litterfall fractions are higher than those in biomass due to the increase in dead organs. Beech is the forest with the highest manganese and iron return in litterfall. It has been observed that the maximum micronutrients concentrations usually coincide with litterfall peaks in each forest. These elements tend to acumulate in some steps of the decomposition process. Fe is the most immobilized nutrient. Mn is more readily released if the pH and wetness conditions are the right ones. In the whole, the three forests have important differences in micronutrient dynamics according to temperature, wetness and structural quality of litterfall fracions.
Resum: S'analitza la dinamica del Mn, Fe i Zn en la caiguda de la virosta i durant el procés de descomposició d'un alzinar muntanyenc, una fageda i una avetosa del Montseny. En general, les concentracions de micronutrients en diferents fraccions de la virosta són més elevades que les de la biomassa a causa de I'augment de metalls pesats en els organs morts. La fageda és el bosc que aporta més quantitat de manganes i ferro, a través de la caiguda de virosta, tot i que no és el que presenta la caiguda anual més alta. Les fulles constitueixen la fracció que aporta més micronutrients (45-89 %) en els tres boscos. Mitjançant l'estudi de les variacions estacionals s'ha pogut apreciar que les concentracions maximes dels tres micronutrients solen coincidir amb els pics de caiguda de virosta. S'ha observat que aquests elements tendeixen a acumular-se, almenys en alguna part del procés de descomposició. El Fe és el que presenta major immobilització. El Mn pot alliberar-se amb més facilitat si les condicions de pH i humitat són adequades. En conjunt, els tres boscos presenten diferencies importants, la interpretació de les quals és complexa, en funció de les difertncies de temperatura, humitat i característiques estructurals de les fulles.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Abies alba ; Decomposition ; Fagus sylvatica ; Iron ; Litterfall ; Manganese ; Micronutrients ; Zinc ; Quercus ilex
Publicat a: Orsis, V. 5 (1990) p. 43-59, ISSN 2014-9727

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Orsis/article/view/24175


17 p, 435.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > Orsis
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-15, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir