Red rains as major contributors of nutrients and alkalinity to terrestrial ecosystems at Montseny (NE Spain)
Àvila i Castells, Anna (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Rodà, F. (Ferran), 1953- (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)

Títol variant: Paper de les pluges de fang en l'aport atmosfèric de nutrients i d'alcalinitat al Montseny
Data: 1991
Resum: During two years (1983-1985), 8 red rains were collected in the Montseny mountains. The suspended matter contained in red rains has its source in the Sahara desert and corresponds to fine silts. Due to the calcite content of dust responsible for the red rains, these rains are alkaline with a volume weighted mean pH of 7. 7 versus 4. 7 of non-red rains. Estimated HCO; alkalinity input due to red rains is 0. 21 keqlhalyr and total annual HCO; alkalinity input is 0. 24 keqlhalyr. To that figure, one has to add at least 0. 24 keqlhalyr due to the alkalinity of calcite contained in red dust. For the same period, hydrogen input in bulk deposition amounts to 0. 19 keqlhalyr. These results indicate that acidity due to non-red rain espisodes is neutralized on an annual basis, with red rains being the major neutralizing agent. Ion concentrations in red rains are high, which makes them an important source of nutrients even though they only account for 5. 4% of annual preci itation. Red rains are particularly enriched with ca2+ having a P+ volume-weighted mean Ca concentration 14 times higher than non-red rains and delivering 46% of the annual inputs of soluble ca2+ in bulk precipitation at Montseny.
Resum: Durant dos anys (1983-1985) es varen recollir 8 pluges de fang a La Castanya (Montseny). La matèria particulada de les pluges de fang s'origina al desert del Sahara, i correspon a llims fins. Degut al contingut de calcita d'aquests llims, les pluges de fang són alcalines, amb un pH mig de 7. 7, enfront de 4. 7 per la resta de les pluges. L'entrada anual estimada d'alcalinitat en forma de bicarbonat dissolt a les pluges de fang és de 0. 21 keq/ha/any, d'un total estimat de 0. 24 keq/ha/any per totes les pluges. A aquesta xifra cal afegir almenys 0. 24 keq/ha/any degut al contingut de calcita a la fase sblida de les pluges de fang. Durant el mateix període, l'entrada d'hidrogenions a la deposició global és de 0. 19 keq/ha/any. Aquests resultats indiquen que, a escala anual, les pluges de fang aporten suficient alcalinitat com per neutralitzar I'acidesa de la resta de les pluges. Les concentracions iòniques són elevades a les pluges de fang, i aquestes són per tant, un factor important en la deposició atmosfkrica de nutrients, encara que representen en promig només un 5. 4% de la precipitació anual. Les pluges de fang són particularment riques en calci: la seva concentració mitjana ponderada d'aquest element és 14 vegades més gran que la de la resta de les pluges, i contribueixen amb un 46% a les entrades anuals de calci en la deposició global del Montseny.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Acid rain ; Atmospheric deposition ; Calcium ; Element inputs ; Saharan dust
Publicat a: Orsis, V. 6 (1991) p. 215-229, ISSN 2014-9727

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Orsis/article/view/24239


15 p, 448.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > Orsis
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-18, darrera modificació el 2022-06-22



   Favorit i Compartir