Google Scholar: cites
Poblenou: el canvi urbanístic i la transformació social
Tejero Gil, Elisabet

Data: 1991
Resum: Amb la nominació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics de 1992 es va decidir construir la Vila Olímpica al Poblenou. L'objectiu d' aquest article es valorar l'impacte social d'un conjunt d'intervencions urbanístiques que ja es realitzen i d'unes altres que es preveu que es realitzaran a Poble nou. A més de la Vila Olímpica, la recuperació de la façana de mar i el Cinturó del Litoral, el sector Nord-Glòries i el Peri de la Diagonal són el grup d'actuacions més importants. Totes elles formen un conjunt d'acció sobre el barri i sobre la ciutat d'importants conseqüències socio-ecomòmiques i urbanístiques. S'analitza el fenomen en termes de "gentrification",és a dir, en termes de substitució social de la classe baixa i mitjana- baixa per la a classe mitjana-alta i alta. He rebatejat aquest fenomen amb el nom de "potenciació". La hipòtesi central d' aquest estudi és que el canvi urbanístic al Poblenou potenciarà un ús residencial i terciari del sòl i una transformació social que provocarà una progressiva homogeneïtzació de classe mitjana-alta i alta.
Resum: Con la nominación de Barcelona como sede de los Juegos Olímpicos de 1992 se decidió construir la Villa Olímpica en Poblenou. El objetivo del artículo es valorar el impacto social de un conjunto de intervenciones urbanísticas que ya se realizan y otras que está previsto que se realicen en Poblenou. Además de la Villa Olímpica, la recuperación de la fachada de mar y el Cinturón del Litoral, el sector Norte-Glòries y el Peri de la Diagonal son el grupo de actuaciones más importantes. Todas ellas forman un conjunto de acción sobre el barrio y sobre la ciudad de importantes consecuencias. Se analiza el fenómeno en términos de "gentrification", es decir, en téminos de sustitución social de la clase baja y media-baja por la clase media-alta y alta. He rebautizado estefenómeno con el nombre de "potenciación" . La hipótesis central de este estudio es que el cambio urbanístico en Poblenou potenciará un uso residencial terciario del suelo y una transformación social que generara una progresiva homogeneización de clase media-alta y alta.
Resum: With the nomination of Barcelona as the venue for the 1992 Olympic Games, it was decided to built un Olympic Village in Poble nou. The objective of this article is to assess the social impact of urban planning courrently being undertaken or to be carried out in the future in Poblenou. Apart from the Olímpic Village, the recovery of sea view and the Coastal Highway, the Nord- Glòries sector and the peri de la Diagonal are the most important interventions. All these forn an agregate of actions which have important socio-economic implication for the neighbourhood and for the city. The phenomenon of "gentrification" is analised in tems of the social substitution or displacement of the lower and lower middles classes by upper middle and upper class groups. The central hypothesis of this study is that the urban change in Poblenou will stimulate a tertiary and residential land-use and also a social transformation by middle classes.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Papers : revista de sociologia, N. 38 (1991) p. 91-107, ISSN 2013-9004

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/25113
Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v38-tejero
DOI: 10.5565/rev/papers/v38n0.1611


17 p, 554.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-11-18, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir