Explorant l'evolució cromosòmica dels primats
Farré, Marta (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Ruiz-Herrera Moreno, Aurora (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Biotecnologia i de Biomedicina "Vicent Villar Palasí"

Título variante: Explorando la evolución cromosómica de los primates
Fecha: 2012
Resumen: El genoma d'un individu és el conjunt d'informació genètica codificada en l'ADN i organitzada en cromosomes. Actualment gràcies a la introducció de noves metodologies de seqüenciació massiva disposem de la seqüència dels genomes de moltes espècies de mamífers. D'entre elles hi trobem els primats homínids que inclouen l'espècie humana, el ximpanzé, el goril·la i l'orangutan els quals van divergir fa aproximadament 18 milions d'anys. A nivell cromosòmic, hi ha varies reorganitzacions o canvis que poden explicar les diferències entre els genomes d'aquestes espècies. Estudiar aquests canvis en detall ens ajuda a entendre què ens fa humans. La comparació de genomes complerts d'aquests primats ens ha permès en aquest estudi determinar com estan organitzats els cromosomes i analitzar quines regions s'han mantingut conservades entre totes les espècies (blocs sintènics) com també quines no s'han conservat al llarg de l'evolució (regions de trencament evolutives).
Resumen: El genoma de un individuo es el conjunto de información genética codificada en el ADN y organizada en cromosomas. Actualmente gracias a la introducción de nuevas metodologías de secuenciación masiva disponemos de la secuencia de los genomas de muchas especies de mamíferos. De entre ellas encontramos los primates homínidos que incluyen la especie humana, el chimpancé, el gorila y el orangután los que divergieron hace aproximadamente 18 millones de años. A nivel cromosómico, hay varias reorganizaciones o cambios que pueden explicar las diferencias entre los genomas de estas especies. Estudiar estos cambios en detalle nos ayuda a entender qué nos hace humanos. La comparación de genomas completos de estos primates nos ha permitido en este estudio determinar cómo están organizados los cromosomas y analizar qué regiones se han mantenido conservadas entre todas las especies (bloques sintéticos) así como cuáles no se han conservado a lo largo del evolución (regiones de rotura evolutivas).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català i Castellà
Documento: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicado en: UAB divulga, maig 2012, p. 1-1, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 287.3 KB

Español
109.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias de la salud y biociencias > Instituto de Biotecnología y de Biomedicina (IBB)
Artículos > Artículos publicados > UAB Divulga
Artículos > Artículos de divulgación

 Registro creado el 2012-06-04, última modificación el 2023-10-01



   Favorit i Compartir